Kulturbransjen

Vega Scene mottar DOGA-merket for design og arkitektur.

Hyller to «unike kulturbygg»

– Dette føles som en bekreftelse på at vi er på god vei til å bli til det huset vi har drømt om å være, sier daglig leder ved Vega Scene, Unnur Sande, til Samtiden.

Publisert Sist oppdatert

­Et mangfoldig kulturhus bygget på budsjett. Et 230 år gammelt praktbygg som har fått tilbake fordums glans.

Slik beskrives henholdsvis Vega Scene i Oslo og Festiviteten i Larvik, som begge nå hedres med DOGA-merket for design og arkitektur.

– Dette er to ganske forskjellige kulturbyggprosjekter som likevel har bærekraft og ombruk til felles. På hvert sitt vis skaper disse bygningene gode rammer for viktige kulturaktiviteter, sier Tor Inge Hjemdal, administrerende direktør i DOGA.

LES OGSÅ: Arkitektur er tema i den nyeste papirutgaven av Samtiden

«En del av folks bevissthet»

Da Urbanium Eiendom kjøpte den kommunale hjørnetomten i Hausmanns gate, fulgte det med en viktig hake: Eiendommen måtte brukes til kulturformål.

Bygningen måtte også romme mange ulike aktiviteter, samtidig. Og prislappen måtte bli lav, for kulturinstitusjoner som Vega scene kan ikke betale all verdens husleie.

Etter fire års drift er det klart at Vega scene har klart å ta en viktig rolle i byens kulturliv. Hit strimler folk for å se kvalitetsfilmer, oppleve samtidsteater og få med seg boklanseringer, premierefester, valgvaker og quizkvelder, ifølge DOGA.

En trang tomt med en trøblete historie. Det var bakgrunnen for utbyggingen av Hausmanns gate 28. Nå omtales Vega scene som en åpen og inkluderende møteplass som fyller mange gode formål. Foto Gitte Paulsbo

– Vega Scenes viktigste oppgave er å formidle et kino- og teaterprogram av høy kvalitet, forteller daglig leder, Unnur Sande, til Samtiden.

– Men et av hovedmålene våre har hele veien vært å skape en åpen og inkluderende møteplass. Vi er derfor veldig stolte og glade for at juryen trekker nettopp dette frem som en av begrunnelsene for utmerkelsen.

I jurybegrunnelsen står det blant annet følgende:

«Det røffe, røde huset i Hausmanns gate høstet mange lovord da det åpnet for tre år siden. I dag kan vi fastslå at det var høyst fortjent. Vega Scene er et kulturbygg som gir mye tilbake til byen og innbyggerne.

[...]

Film- og teaterhuset tildeles DOGA-merket for design og arkitektur fordi den er en åpen og inkluderende møteplass som fyller mange gode formål.»

Det vektlegges at bygningen har et ærlig, ujålete uttrykk og et mangfoldig innhold. DOGA sier videre at Vega har markert seg kraftig siden åpningen i 2018 – i bybildet, i kulturlivet og i folks bevissthet.

– Vi tror at inviterende og uformelle rammer er vesentlig og viktig for å senke terskelen for at flere oppsøker den type kultur som vi formidler, sier Sande, og legger til:

– Og ekstra stas er det, at juryen legger til at Vega Scene oppleves som «ujålete» og at vi er blitt en «del av folks bevissthet». Dette føles som en bekreftelse for at vi er på god vei til å bli til det huset vi har drømt om å være.

LES OGSÅ: Derfor opplever kulturhuset i Bergen stor suksess

– Stor samfunnsgevinst

I Larvik er det et 230 år gammelt praktbygg som nå hedres:

Det som har vært en institusjon i byen og vært alt fra teaterscene, rådhus, rettssal og bolig, har i nyere tid stått tomt – og forfalt. Noen snakket om å jevne bygningen med jorden.

Larvik-patrioten Thore Liverød ville det riktig nok annerledes, og sammen med MAD arkitekter gikk selskapet hans, Alfa eiendom, i dialog med kommunen for noen år siden.

Gjenbrukshuset Festiviteten mottar DOGA-merket for design og arkitektur. Foto Terje Svendsen

Resultatet er ifølge DOGA «et smykke av et bygg», der de historiske kvalitetene er løftet fram og nye elementer spiller på lag med det gamle.

Festiviteten åpnet dørene for Larviks befolkning i 2021 og byr på både kultur- og serveringslokaler, i tillegg til kontorlokaler.

«Vi ønsker å løfte fram dette prosjektet fordi det viser den tydelige samfunnsgevinsten av vern, bevaring og ombruk. Arkitekter og utviklere har ikke bare gitt nytt liv til en bygning i forfall, men også gitt byen et samlingspunkt å være stolt av. Og vi synes det er flott at det har skjedd uten prangende virkemidler, men med dyp respekt for byggets identitet og funksjon,» står det i jurykjennelsen.

– Spennende trender

DOGA-merket er Norges viktigste anerkjennelse til virksomheter og utøvere som bruker design og arkitektur.

I forrige uke offentliggjorde DOGA de 12 første av årets merkemottakere. Denne uka ble 12 nye vinnere annonsert, deriblant Vega scene og Festiviteten.

DOGA-sjefen forteller at nivået er svært høyt.

– Vi ser en rekke spennende trender, særlig blant mottakerne i arkitektursegmentet. Mange prosjekter har bærekraft, ombruk og oppsirkulering som helt sentrale kvaliteter, sier han.

Utmerkelsene deles ut på DOGA 16. mars.

Powered by Labrador CMS