Kulturbransjen

Det må bli beskjeden restaurering av det gamle Nationaltheatret. Foto: Annika Byrde / NTB

Nationaltheatret går under bakken

Går det som Anette Trettebergstuen vil, flytter halve Nationaltheatret under bakken på Tullinløkka med inngang fra det gamle, ærverdige Nasjonalgalleriet.

Publisert Sist oppdatert

­Å grave ned deler av Nationaltheatret på Tullinløkka seiler opp til å bli Anette Trettebergstuens store prosjekt som kulturminister. Bare ikke det også blir for dyrt.

De rødgrønne fomlet i åtte år med planer om oppussing og modernisering av Nationaltheatret. De fant heller aldri ut hva de skulle bruke Nasjonalgalleriet til etter at kunsten flyttet over til det nye Nasjonalmuseet.

Det ble for dyrt og komplisert å grave seg ned i bakken under Nationaltheatret for å få bygget en eller to nye scener. Å rive den staslige bygningen for å bygge et moderne teaterhus var selvsagt ikke aktuelt. De ble stående fast.

Ivrige aksjonister hevdet det ville være en nasjonal katastrofe å bruke Nasjonalgalleriet til noe annet enn det det i sin tid ble bygget for. Kulturministeren ga etter for presset om å utrede videre drift av Nasjonalgalleriet som et utstillingssted for kunst.

Sparebankstiftelsen påtok seg å utrede saken. En «mulighetsstudie» der Nasjonalgalleriet ble et felles utstillingssted for flere av landets museer, ble levert i 2022. Sparebankstiftelsen sa seg villig til å bidra med 130 millioner kroner til oppussing.

Men hvem skulle ta ansvar for driften? Anette Trettebergstuen var ikke rede til å kjempe for å få et nytt museum inn på Kulturdepartementets driftsbudsjett. Dermed ble utredningen lagt i skuffen.

Det var i fjor høst idéen om å foreta en mindre oppussing av Nationaltheatret og lage en eller to teaterscener under Tullinløkka med inngang fra Nasjonalgalleriet dukket opp.

Aftenposten skriver i dag at Statsbygg har konkludert med at det er mulig å bygge en scene under bakken på Tullinløkka. Deler av Nasjonalgalleriet kan også omgjøres til scene. Og det kan selvsagt bygges en eller flere teaterscener på Tullinløkka.

Mulighetene er mange. Anette Tretteberstuen har gitt klarsignal for videre utredning. Statsbygg trenger dette året på seg for å beregne hva ulike alternativ vil koste.

Det dette i alle fall kommer til å ende med, er at det gis klarsignal for en «rimelig» totalrenovering av Nationaltheatret. Her er en alt på overtid. De må komme i gang neste år.

Spørsmålet er hva det vil koste å gjøre Nasjonalgalleriet og Tullinløkka til et teatersentrum med en rekke scener. Her kan vi vente oss en maks- og en minimusutgave. Vi kan allerede nå regne med at Sp vil gå for minimumsutgaven.

For Trettebergstuen handler det om å få fattet en beslutning om en moderat oppussing av Nationaltheatret, å få til en fornuftig bruk av Nasjonalgalleriet og skaffe Nationaltheatret en scene av en viss størrelse under bakken på Tullinløkka

Powered by Labrador CMS