DP helg

Daglig leder for Norsk Revy, Ina Dahl.

Kulturell selvangivelse: Ina Dahl i Norsk Revy

Ina Dahl i Norsk Revy ville ha tilgodesett fagorganisasjoner, institusjoner samt fag- og kompetansesentra, dersom kulturbudsjettet ble økt med 100 millioner. Et sikkerhetsnett for frilansere bør også på plass.

Publisert Sist oppdatert

Hvilke kulturelle opplevelser eller verk vil du anbefale til andre?

Støtt opp om kortreist lokal kultur. Alle profesjonelle aktører kommer fra et sted som har gitt dem inspirasjon til å skape seg et levebrød av sin lidenskap. Fortsett å gi barn og unge i samfunnshus, ungdomsklubber og gymsaler applaus slik at vi også i fremtiden kan nyte og beundre talentfulle kulturutøvere!

Hvis regjeringen øker kulturbudsjettet med 100 millioner. Hvordan vil du fordele midlene?

Noe bør gå til å gi forutsigbare rammer over tid til den allerede eksisterende delen av kulturbransjen bestående av fagorganisasjoner, interesseorganisasjoner, institusjoner, fag- og kompetansesentra, slik at alle personene som jobber innen dette feltet kan bruke sin tid og sine krefter på å sørge for best mulige vilkår og muligheter for de de skal være tilstede for, og ikke «bare» være på, prosjekt-pengejakt. En annen del bør brukes til et sikkerhetsnett som støtte for de som er på tur inn i kulturbransjen som frilanser for åsørge for stabil rekruttering til alle ledd.

Bør bevilgningene til kultur økes, eller må vi innstille oss på reduserte bevilgninger til kultur når eldrebølgen ruller inn over de offentlige budsjettene?

All forskning tilsier at eldre ofte får økt livskvalitet ved regelmessig å oppleve musikk og kultur, slik at disse to tingene heller kan forenes enn velges mellom. Musikkterapeuter er en egen profesjon, og utøvelsen av musikk og kulturtilbudet bør derfor overlates til slike grupper av fagfolk, istedenfor å være en ekstraoppgave til allerede overarbeidet helsepersonell.

Hva er pluss og / eller minus med Abid Raja som kulturminister?

Jeg vil tro at det å være fersk kulturminister, for så å bli Norges første pandemi-kulturminister, har vært veldig utfordrende. Nå håper jeg han makter å stå løpet ut, stå på krava for et fortsatt mangfoldig og levende kultur-Norge, og gi hele økosystemet som kulturbransjen består av forutsigbare og levelige rammer også i tiden som kommer etter pandemien.

Satser forlagene for mye på bestselgende forfattere?

Det har jeg ingen forutsetninger for å uttale meg faglig om, men dersom en kommersiell type lettlest bok trigger interessen til lesere til å lese mer, så er et mål med økt leseinteresse nådd og vi vil få et mer belest og reflektert samfunn.

Bør teatrene i større grad enn i dag sette opp forestillinger med stor publikumsappell?

På den ene siden vil jeg tro det er lettere å fange opp nye grupper publikummere med flere kommersielle forestillinger. En konsekvens av store, kommersielle oppsetninger, er ofte at de må spilles i større lokaler for å dekke kostnadene. Dette fører til at vi på den andre siden kan miste det eksisterende tilbudet med blant annet omreisende teater til hver krik og krok av landet, og opplevelsen av levende kultur vil bli eksklusiv og ikke allmenn.

Du får velge én: Hvilken kultursak / kulturform / hvilket kulturarrangement fortjener mer oppmerksomhet?

Norsk revyfestival! Norges desidert morsomste festival. Her får du alt du ønsker deg fra kortreist kultur av og med alle aldersgrupper fra alle landets hjørner, til etablerte stjerner. Lattergaranti! Og en god latter forlenger som kjent livet.

Hvis du måtte velge?

Teater - Rockekonsert

Karl Ove Knausgård - Sigrid Undset

Kino - Netflix

Øl - Vin

Papirbok - E-bok

På scenen - I salen

Beatles - Rolling Stones

Kulturell selvangivelse

Kulturell selvangivelse er en spalte der Kulturplot stiller spørsmål om kulturpolitikk og kulturinteresser til personer som engasjerer seg i norsk kulturliv.

Powered by Labrador CMS