Kulturbransjen

LO mener ingen andre enn riggere og scenetekniske arbeidere bør få unntak fra innleieforbudet. NHO vil utvide unntaket til en rekke andre yrkesgrupper innenfor flere bransjer. Illustrasjonsfoto: Batuhan Toker | iStock

NHO: – Dette rammer muligheten til å avholde arrangementer, festivaler og kulturevents i hele landet

Innleie av arbeidskraft i festivalsesongen og ellers i kulturbransjen er svært vanlig. Arrangører i kulturlivet har fått delvis unntak fra nye regler som nylig trådte i kraft. Dette skaper strid mellom LO og NHO.

Publisert Sist oppdatert

Debatten om innleie fra bemanningsforetak har pågått lenge. 1. juli i år trådte de nye reglene om inn- og utleie fra bemanningsforetak i kraft. Adgangen til innleie ved «arbeid av midlertidig karakter» ble opphevet. Forbudet gjaldt i utgangspunktet alle bransjer, med to unntak: innleie av helsepersonell for å sikre forsvarlig drift av helse- og omsorgstjenester og innleie av rådgivere og konsulenter med spesialkompetanse.

Arrangement er kjernen i striden

Under behandlingen i Stortinget ba flertallet regjeringen vurdere om det var behov for et unntak for tidsbegrenset innleie til arrangementer, mer presist lov- og forskriftsregulering av innleie til rigg- og sceneteknisk arbeid til kortvarig arrangement, som nå har vært på høring.

LO påpeker i sitt høringssvar at utgangspunktet for høringen «var at det kom innspill fra noen få innleiebedrifters om ønske om unntak for 1000-1500 arbeidstakere innen yrkesgruppene stagehands og riggere».

Steinar Krogstad er LOs 2. nestleder. Foto LO

Steinar Krogstad, 2. nestleder i LO, skriver: «Dette har i behandlingen i departementet og regjeringen vokst til å omfatte 3000-5000 lyd-, lys-, videoteknikere og etter alt å dømme også andre yrker knyttet til sceneteknisk arbeid, som for eksempel elektrikere».

LO mener dette omfatter langt flere yrkesgrupper enn de som leies inn fra bemanningsselskap i dag, og sier nei til en utvidelse som går ut over den reelle bruken av innleie i dag.

LO er særlig bekymret for «utydelighet og pulverisering av ansvar som følger med utstrakt bruk av innleie, og frykter at en slik utvikling kan føre til alvorlige ulykker på festivaler og arrangementer».

NHO: Mye mer enn kultur og idrett

NHO mener departementet har en altfor snever forståelse av «event/arrangement», der det altså er snakk om et vesentlig økt behov for arbeidskraft innenfor et kort og avgrenset tidsrom, uten at det foreligger et tilsvarende forutgående eller etterfølgende behov.

«Dette gjelder imidlertid ikke bare for arrangement innenfor kultur og idrett, men også ved store arrangement som messer, konferanser, seminarer, landsmøter, store banketter mv. NHO kan ikke se hva som tilsier at kultur- og idrettsarrangement skal stå i en særstilling», skriver NHO i sitt høringssvar.

Administrerende direktør Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv sa nylig dette om saken:

– Servering må omfattes av unntaket på lik linje med de som skal rigge til scenen. Hvis ikke blir folk nødt til å ta med seg matpakke på festival.

Store bedrifter bruker unntaket

Nina Melsom er direktør for arbeidsliv og tariff i NHO. Overfor Dagens Perspektiv utdyper hun NHOs syn:

– Vi vet fra undersøkelser fra tidligere at det er særlig ved produksjonstopper at ekstra bemanning er nødvendig. Av NHO Reiselivs medlemmer sa 22 prosent i 2022 at regelendringen vil hindre bedriften i å kunne tilby større arrangement, mens 24 prosent vil få redusert kapasitet til å ta imot gjester og en av fem meldte om påfølgende redusert lønnsomhet. Overgangsregelen for kortvarig arrangement som gjelder nå i påvente av endelig avklaring om arrangementsunntaket, har 7 prosent av medlemsmassen i NHO Reiseliv benyttet seg av.

Melsom peker på at det særlig er bedrifter med mer enn 50 ansatte som har benyttet seg av unntaket.

Nina Melsom er direktør arbeidsliv og tariff i NHO. Foto Moment Studio

– Bruk av bemanningsbyrå er dermed med på å sikre verdiskaping, inntjening og de faste arbeidsplassene hos store bedrifter.

Håper regjeringen lytter

– Hvordan vurderer NHO muligheten for gjennomslag for en slik utvidelse av unntaket som dere ber om?

– Vi håper at regjeringen vil lytte til innspill fra en samlet arrangørbransje. Både NHO, Virke, Nova Spektrum og Norske Kulturarrangører er kritisk til den snevre forståelsen regjeringen har lagt til grunn i forslaget til unntaksbestemmelse. Dette rammer muligheten til å avholde arrangement, festivaler og kulturevents i hele landet og berører derfor både norsk næringslivs konkurranseevne og Norge som kultur -og matnasjon.

LO: Forverrer situasjonen

LO mener departementet i altfor liten grad har kartlagt konsekvensene som et unntak vil føre til i en kultursektor «som allerede sliter med gråsoner, lav organisasjonsgrad og tariffavtaledekning, uryddige arbeidsforhold og tidvis kreativ tilnærming til lov og avtaleverk».

LO frykter at unntaksforslaget for de scenetekniske yrkene vil bety at «at innleie fra bemanningsselskaper blir den nye normen for disse yrkene i kulturlivet, og at ulovlige oppdragstakere som ellers ville bli ansatt direkte hos arbeidsgiver, i stedet vil ansettes i bemanningsforetakene».

LO mener forslaget strider mot «regjeringens ønsker og ambisjoner for et seriøst og trygt arbeidsliv med faste ansettelser», men ønsker seg en snever unntaksadgang, kun «for rigg- og sceneteknisk arbeid til kortvarig og enkeltstående arrangement».

Hva betyr «kortvarig»?

Lengden på et arrangement er også et vrient spørsmål. Er det kun selve arrangementet, for eksempel konserten, eller skal lengden også inkludere dager til opp- og nedrigging? LO bruker Bruce Springsteen-konsertene i sommer som eksempel, der selve konsertene gikk over to dager, men opp- og nedrigg fikk over flere uker.

«Slik LO tolker departementets definisjon, vil et slikt arrangement åpne for innleie fra bemanningsforetak. En slik tolkning vil i praksis åpne for innleie i svært store deler av arrangementsvirksomheten i kultursektoren».

Powered by Labrador CMS