Kulturpolitikk

Den store innspillsboka til barn og unges kulturmelding. Fra venstre: Amy Jallow (12) og Abdullah Talib (12), Lin Marie Holvik, Trine Skei Grande og Aaron Normann Bruun (17).

Barnas egen kulturmelding

Rundt 1.000 barn og unge har sagt sin mening om kunst og kultur.

Publisert Sist oppdatert

I dag ble rapporten «Barn og unges stemmer – kunst og kultur» overlevert kulturministeren.

Rapporten der barn og unge i hele Norge har sagt sitt, skal være grunnlag for tidenes første stortingsmelding om barne- og ungdomskultur, opplyser Kulturtanken i en pressemelding.

Gigantisk bok

Miniøyas to festivalsjefer, Amy Jallow (12) og Abdullah Talib (12) og representant fra Kulturtankens ungdomsråd, Gabriel Aaron Normann Bruun (17), sto i dag for overleveringen av rapporten, samt mange hundre brev og en kjempestor kulturmeldingsbok, skrevet av barn og unge fra hele landet.

– Tusen takk, og oi, så mange brev har jeg aldri fått før, heller ikke en så stor bok, sa en overveldet kulturminister Trine Skei Grande.

LES HELE RAPPORTEN | Barn og unges stemmer – kunst og kultur

Kulturtanken, som er en etat under Kulturdepartementet, fikk i vinter i oppdrag å involvere barn og unge (3-19 år) fra hele landet i arbeidet med stortingsmeldingen. Hensikten er at barn og unge skal påvirke politikkutformingen som angår dem.

– Vi gjør dette for aller første gang, og det har vært viktig for meg at barn og unge skulle delta i arbeidet med stortingsmeldingen på sine egne premisser, sier Skei Grande.

Mange involvert

Involveringen har foregått i samarbeid med blant andre Ung Kultur Møtes (UKM), Miniøya, Norsk kulturskoleråd, og en rekke barne- og ungdomsorganisasjoner. Innspillene har kommet fra Kristiansand i sør til Tana i nord, i forbindelse med samtaler på skoler og i barnehager, på festivaler og kulturskoler, som brev, på padlet og gjennom en spørreundersøkelse.

Resultatet er innspill fra rundt 1000 barn og unge, samlet i rapporten Barn og unges stemmer – kunst og kultur, som blant annet fremlegger 23 konkrete tiltak.

SYNSPUNKT | Kultur for barn og unge har nærmest vært fraværende

Powered by Labrador CMS