Kulturpolitikk

Kristin Ørmen Johnsen (H) leder dagens maratonhøring i Stortingets familie- og kulturkomite om statsbudsjettet.

Hvem får gjennomslag på tre minutter?

I dag står 94 interesseorganisasjoner i kø foran familie- og kulturkomiteen på Stortinget. Taletiden er tre minutter.

Publisert Sist oppdatert

Klokka 10:00 starter høringen om statsbudsjettet i høringssal 1 i Akersgata 18. Der er 2020-forslaget til statsbudsjettets kapitler innenfor familie- og kulturkomiteens ansvarsområder tema.

LES MER | Kulturbudsjettet øker med 850 millioner kroner

Tettpakket

Her er det tettpakkede programmet for dagen. Ikke mindre enn 94 organisasjoner er påmeldt dagens høring, ikke bare rene kulturorganisasjoner, men også fra idrett, friluftsliv og foreningsliv.

Dagens høring varer fram til 20:00 og styres av Kristin Ørmen Johnsen (H), leder i Stortingets familie- og kulturkomite.

Først ut er Norges Museumsforbund og generalsekretær Liv Ramskjær. Deretter går det slag i slag i ti timer, avbrutt av noen spørsmålsrunder og pauser. Når klokka nærmer seg 20:00 går siste ord til generalsekretær Grete Herlofson i Norske Kvinners Sanitetsforening.

Forkortet taletid

Fem minutters taletid har vært normalen i disse høringene, men i år den kuttet til tre minutter. I tillegg har organisasjonene levert innspill til høringen i forkant.

Tre minutter er ikke lenge, og det er all grunn til å tro at organisasjonene først og fremst retter seg til komitemedlemmene som representerer stortingsflertallet:

  • Høyres Kristin Ørmen Johnsen, Tage Pettersen og Vetle Langedahl

  • KrFs Jorunn Gleditsch Lossius

  • Venstres Grunde Almeland

  • FrPs Morten Wold og Silje Hjemdal

Endret budsjettopplegg

Alle endringer i statsbudsjettet foretas normalt av finanskomiteen, men etter Abid Rajas (V) utspill mot kuttene i brillestønaden er opplegget endret. Manglende tillit til Raja skal ifølge både VG og TV2 ha ført til at det i år er parlamentariske lederne som skal behandle og godkjenne eventuelle endringer i regjeringens budsjettopplegg.

Dette skal skje etter forslag fra regjeringspartienes medlemmer i Stortingets fagkomiteer, og i samarbeid med de fire regjeringspartienes representanter i finanskomiteen.

Så gjenstår det å se om det øker muligheten for gjennomslag. Fasiten på hvem som lyktes med sine tre minutter kommer først når statsbudsjettet vedtas endelig.

Powered by Labrador CMS