Kulturminister Trine Skei Grande (V) blir regnet som en av statsbudsjettvinnerne for 2020. Nå er regjeringspartiene enige om å øke kulturrammen med 2,7 millioner kroner. 

 
Foto

Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Mikroskopiske endringer i kulturbudsjettet

Publisert: 14. november 2019 kl 15.00
Oppdatert: 14. november 2019 kl 15.03

Nå er regjeringspartienes avtale om omprioriteringer klar for hele statsbudsjettet for 2020: Totalt er rammen uendret med 206,2 millioner i påplussinger og et like stort kutt. Det viser budsjettavtalen Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre og KrF på Stortinget presenterte denne uken.

Folksomt på høring

21. oktober stilte ikke mindre enn 94 organisasjoner til høring i kulturkomiteen på Stortinget.

Tema: Forslaget til statsbudsjettet fra statsråd Trine Skei Grande og Kulturdepartementet. Taletid: Tre minutter.  

KulturPlot har sett på endringene i kulturbudsjettet: Der er det 17,7 millioner i påplussinger og 15,0 millioner i kutt.

Dermed øker rammen i et forslag som opprinnelig var på 19.900 millioner kroner med relativt beskjedne 2,7 millioner kroner. Det tilsvarer 0,014 prosent. Mer folkelig: 14 øre ekstra per tusenlapp.

Noen kan glede seg

Regjeringspartiene er enige om disse justeringene av kulturbudsjettet for 2020:

  • Stiftelsen Vikersund Hoppsenter og Lillehammer bob og akebane: 1,0 millioner kroner, opp fra 4,62 millioner til 5,62.  Begge regnes som såkalt særskilte idrettsanlegg.
  • Ekstremsportveko i Voss: 3,0 millioner. Den arrangeres 21.-28. juni 2020.
  • Jøssingfjord vitenmuseum, grunnarbeid: 4,0 millioner, opp fra 6,0 til 10 millioner kroner.  Museet skal etableres i Jøssingfjord i Sokndal kommune.
  • Kilden Dialog: 1,5 millioner kroner. Kilden Dialog arbeider med å skape kunstneriske produksjoner i samarbeid med skoler, institusjoner og organisasjoner på Sørlandet og er tilknyttet Kilden teater og konserthus i Kristiansand.
  • Melahuset, driftstilskudd: 1,0 – opp fra 9,06 til 10,06 millioner kroner. Melahuset er en helhetsarena for kulturelt mangfold midt i hjertet av Oslo.
  • Ishavsmuseet Aarvak, styrket formidlingsarbeid ved: 1,0 millioner kroner. Aarvak er en stiftelse som skal bevare historien om vår dramatiske sjøfarts-, fangst- og polarhistorie, og ligger i Brandal på Sunnmøre.
  • Kode Bergen, driftstilskudd: 3,0 millioner, opp fra 27,4 til 30,14 millioner kroner. Kode Kunstmuseer og komponisthjem ligger midt i Bergen og er et museum for kunst, kunsthåndverk, design og musikk.
  • Vinjemuseet, driftstilskudd: 1,4 millioner kroner. Vinjemuseet ligger i Telemark.
  • Helt med, arbeid for utviklingshemmede: 1,2 millioner, opp fra 4,2 til 5,4 millioner kroner. Stiftelsen SOR for prosjektet Helt med – arbeid for utviklingshemmede. HELT MED skaper arbeidsplasser i ordinært arbeidsliv for mennesker med utviklingshemming som mottar uføretrygd.
  • Rosa kompetanse, Fri: 0,6: Rosa kompetanse tilbyr faglig bistand og undervisning om kjønns- og seksualitetsmangfold til helsevesenet, barnevernet, skolesektoren, barnehagen, politi- og påtalemyndighet, samt bedrifter. Fri er foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold.

Kutter i momskompensjonen

Momskompensasjonen til frivillige organisasjoner kuttes med 15 millioner kroner og finansierer dermed nesten i sin helhet ekstrabevilgningene.

Det opprinnelige forslaget var 1,7 milliarder kroner.