Leder Ingvild Endestad i FRI under en mottakelse i statsministerboligen i forbindelse med Oslo Pride i 2018.

Foto

ornelius Poppe / NTB scanpix

FRI beklager for manglende oppgjør med rasisme

Publisert: 19. juni 2020 kl 09.18
Oppdatert: 19. juni 2020 kl 09.19

Samme uke som Pride normalt sett ville gått av stabelen, postet FRI – Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold en beklagelse på Facebook.

Det melder Aftenposten.

«Homofobi og transfobi er ikke homofile og transpersoners skyld. Det er majoriteten som har ansvaret. På samme måte er ikke rasisme melaninrike folk sin skyld. Det er hvite som opprettholder rasisme og som må ta ansvar. Som en majoritetstung organisasjon har vi et ansvar for å ta tak i vårt eget rasismeproblem og løse det,» skrev organisasjonen og lenket til en artikkel om at den skeive bevegelsen må være antirasistisk.

Til Aftenposten forteller Hasti Hamidi at rasisme lenge har vært tilstedeværende i skeive miljøer. Sammen med flere skeive med muslimsk bakgrunn opprettet hun organisasjonen Salam i 2017 med formål om å bekjempe islamofobi, rasisme og homofobi.

– Det ble ofte forventet at vi skulle ta avstand fra vår muslimske identitet for å få plass i den «mainstream» skeive bevegelsen, Rasisme er et samfunnsproblem og vi er selvfølgelig ikke unntatt det i den skeive bevegelsen, sier Hamidi til Aftenposten.

Også forskning viser at rasisme i skeive miljøer er utbredt: Rasisme er både et større og viktigere problem i livet til skeive folk med minoritetsbakrgunn enn homofobi, viser undersøkelsen «Levekår blant skeive med innvandrerbakgrunn i Norge» fra 2018.

Leder Ingvild Endestad i FRI sier til Aftenposten at rasismekritikken er forståelig og at den skeive bevegelsen har «vært litt blinde for at vi som minoritet også kan utsette andre for diskriminering».