Helseminister Bent Høie (H) under dagens pressekonferanse.

Foto

NTB scanpix

Strammer inn

Kulturlivet får ikke åpne for 500 publikummere

Publisert: 7. august 2020 kl 14.49
Oppdatert: 12. august 2020 kl 14.53

Saken oppdateres.

– De fleste har skjønt det: Nå er ferien over, og vi har en jobb å gjøre.

Slik innledet helseminister Bent Høie (H) fredagens pressekonferanse om koronasituasjonen.

Som mange allerede har spådd, har regjeringen nå valgt å stramme inn tiltakene i lyset av den økende smittespredningen de siste ukene.

For kulturlivet ser det bekmørkt ut: Mange kulturaktører og -institusjoner hadde håpet at regjeringen skulle øke publikumsantallet til 500 personer fra 1. september.

– Mange kommer til å bli skuffet

Slik blir det nå ikke. Grensen på maks 200 personer per arrangement videreføres utover høsten.

Det gjør også den omdiskuterte énmetersregelen.

– Jeg vet at mange kommer til å bli skuffet, og at noen vil bli sinte. Det forstår jeg godt, men vi kan ikke ta sjansen på på miste kontrollen nå, sa Høie.

Avhengig av større kapasitet for å overleve

Daglig leder Tone Østerdal i Norske konsertarrangører (NKA) uttrykker stor bekymring overfor NRK:

– For mange arrangørar er 200 personer altfor få til å kunna holde åpent. Spesielt i kombinasjon med énmetersregelen slik den er tolket i dag. Vi er avhengige av større kapasitet for å kunna åpne flere steder, sier hun til kanalen.

Østerdal understreker at hun har full forståelse for at regjeringen nå må innskrenke tiltakene, men sier at det må komme med en betingelse om mer kompensasjon til kulturfeltet.

Kinoer frykter nedstenging

Også administrerende direktør Guttorm Petterson i Film & Kino ser dystert på situasjonen. Til NRK sier han at kinoene for øyeblikket taper så mye på å ha tomme seter at de ser seg nødt til å stenge dørene helt hvis dagens situasjon fortsetter.

At kinoene ikke får nok filmer å vise er nok et kritisk moment.

Høie understreket i dag at regjeringen vil prioritere å holde skoler, barnehager og sykehjem åpne. Fra midnatt blir det også forbudt for alle utesteder i hele landet å holde åpent etter midnatt.