Kulturutvalgsleder May Britt Lagesen (Ap) i Trøndelag fylkeskommune krever at staten utjevner forskjellene mellom kulturinstitusjonene.

Foto

Trøndelag fylkeskommune

Krever at staten betaler for all kunst av nasjonal verdi

Publisert: 6. mai 2020 kl 14.01
Oppdatert: 7. august 2020 kl 13.55

– Hvis det er slik kulturministeren sier, at det er generalistkommunen som gjelder, så må jo modellen være lik for de institusjonene som vurderes å ha samme nasjonale verdi. Og det betyr at Trøndelag Teater og Trondheim Symfoniorkester & Opera absolutt bør 100 prosent finansieres av staten på lik linje med Filharmonien i Bergen, Den Nationale Scene og de tunge institusjonene i Oslo. Ellers er hans begrunnelse veldig merkelig og vanskelig å forstå.

Det sier kulturutvalgsleder May Britt Lagesen (Ap) i Trøndelag fylkeskommune til Kommunal Rapport etter at kulturminister Abid Raja (V) i går annonserte at kultur-leddet i regionreformen skrotes.

LES OGSÅ | Kulturens regionreform skrotes: – Vi har lykkes med å stoppe en helt feilslått politikk

I pressemeldingen fra Kulturdepartementet står det nemlig at «Stortinget har vedtatt at "generalistkommuneprinsippet" skal legges til grunn for all oppgaveoverføring i regionreformen» og at «alle fylkeskommuner skal ha ansvaret for de samme oppgavene».

Lagesen mener derfor at fylkeskommunenes jobb fremover blir å presse regjeringen til å levere med henholdt til prinsippet. Regionreformen blir det ikke noe av, men regjeringen kan likevel stilles til veggs når det gjelder å utjevne finansieringsforskjellene, påpeker Lagesen.