Kristin Tofte Andresen (54) er fylkesdirektør for næring, kultur og kulturminnevern i nye Agder fylkeskommune. Konsekvensene av regionreformen på kulturfeltet opptar mange lesere.

 

Foto

Julia M. Naglestad | Agder fylkeskommune

 

Regionreformen opptar KulturPlot-leserne

Publisert: 2. januar 2020 kl 09.23
Oppdatert: 7. januar 2020 kl 09.09

1. oktober 2019 startet vi opp nettstedet kulturplot.no. Her er oversikten over de mest leste sakene i løpet av de første tre månedene.

1. Frogner kino åpner dørene på nytt

Jan Vardøen og Tove Kampestuen strålte om kapp da de feiret gjenåpningen av Frogner Kino 24. oktober 2+19. Arbeidet har pågått i nesten to år, med kurdiske flyktninger i viktige funksjoner.

2. Kultursjefen som må fly til jobben

Marianne Pedersen starter 2. januar 2020 i jobben som divisjonsdirektør for kultur og levekår i nye Troms og Finnmark fylkeskommune.

3. Kulturbudsjettet øker med 850 millioner

Kulturminister Trine Skei Grade kunne kalle seg en av vinnerne da statsbudsjettet for 2020 ble presentert i oktober. Kulturbudsjettet øker med 6,7 prosent målt mot 2019.

4. Frykter for kulturminnenes skjebne

I 2020 får Trøndelag fylkeskommune 0,2 årsverk fra staten for å ivareta kulturminnevernet. Behovet er seks årsverk.

5. Nye Agder satser på kunstnerne

Kristin Tofte Andresen mener det er all grunn til å ha ambisjoner for kunst- og kulturlivet i nye Agder fylkeskommune. Hun er fylkesdirektør for næring, kultur og kulturminnevern. Ett av målene er å få den høyeste kunstner- og kulturarbeidertettheten utenfor Oslo.

6. Hun danser den pasjonen

Ballettdanser Eugenie Skilnand danset Anna Karenina for første gang i 2016. I 2019 ble det igjen suksess på scenen i Den Norske Opera & Ballett.

7. Flyktning-dokumentar går verden rundt

Filmskaper Thea Elisabeth Haavet opplever prisdryss og enorm interesse for dokumentarfilmen «Saved».

8. – Bra med flere som heier på kulturen

Vestlands nye sjef for fylkeskulturen, Per Morten Ekerhovd, mener regionreformen bidrar til at flere vil heie på den regionale kulturen.

9. Oslo kommune tar regningen for kulturminnevernet

Kulturminnevernet i fylkeskommunen Oslo reddes av Oslo kommune. I Viken er utfordringene større.

10. Kulturtanken ber om mer makt og mer penger

Kulturtanken har det nasjonale ansvaret for Den kulturelle skolesekken (DKS), men ber nå om et sterkere nasjonalt mandat og mer penger til DKS.

LES MER | Sterke meninger engasjerer – her er de mest lest «Synspunkt»-artiklene