På baksiden av den grønne veggen er rivingen av Y-blokka i full gang.

Foto

Ine Schwebs

Her river de Y-blokka

Publisert: 6. mai 2020 kl 09.20
Oppdatert: 7. august 2020 kl 14.03

Det grønne gjerdet som er reist rundt Y-blokka, har blitt gjenmalt mange ganger de siste ukene. Flere aksjonister har nemlig tagget, malt og skrevet beskjeder til beslutningstagere på plankegjerdet som er satt opp for å hindre folk i direkte innsyn.

Der Hammersborgs plass munner ut i Grubbegata kjører nå store dumpere inn og ut med Y-blokkas inventar som skal fraktes vekk. Ved inngangen er det satt opp et stort skilt med påskriften «Stopp!»

På andre siden av gjerdet, er det hele blitt en realitet: Y-blokka rives.

Utsatt mange ganger

Til Kulturplot bekrefter kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Aschim at arbeidet om å rive Y-blokka fortsetter som før, og ikke er begrenset av koronarestriksjoner.

Dette til tross for at flere aksjonister i forrige uke lenket seg sammen på plassen foran Y-blokka og krevet at rivingsarbeidet ventet til koronakrisen var over - og demonstrasjoner ikke er forbudt av hensyn til smittevernregler. Stuntet endte med at den tidligere sjefen for plan- og bygningsetaten i Oslo kommune (PBE), Ellen de Vibe, og flere andre aksjonister, ble fjernet av politiet.

Vil ta et år å rive

Aschim i Statsbygg opplyser også at rivingen startet allerede i begynnelsen av mars i år, men ble nok en gang skjøvet på i påvente av klager og vurderinger.

– Rivearbeidene for Y-blokken er beregnet til å ta omtrent 12 måneder. Kostnadene er beregnet til 58 millioner kroner - inkludert sikring av kunst. Kunsten skal i samsvar med avtale med Picassos arvinger sikres for å brukes igjen i det nye regjeringskvartalet, sier hun.

Aldri utredet for bevaring

Y-blokka var også temaet på gårsdagens Debatten på NRK. Der stilte blant annet nettopp de Vibe, som gikk av som PBE-direktør i juni 2019 - etter 20 år i jobben. De Vibe understreket sin hoved-kritikk: At Statsbygg aldri utredet et alternativ for bevaring av Y-blokka i konseptvalgutredningen (KVU) fra 2013.

Kommunal- og moderneringsminister Nikolai Astrup (H) parerte med argumenter om manglende sikkerhet, og fikk støtte av Arbeiderpartiets Stein Erik Lauvås.

Fjerner protestmarkeringer

Det var natt til tirsdag denne uken at den anonyme gatekunstneren AFK signerte sin personlige protest mot rivingen av Y-blokka på de grønne veggene. Verket viser et bilde av Pablo Picasso med skjortekrave formet som en Y og en hånd reist i protest mot rivingen.

Bare timer senere var bildet fjernet av Statsbygg. Til Aftenposten sier Aschim at det er vanlig prosedyre for Statsbygg å rydde alle sine byggeplasser én gang i døgnet, med unntak av i helgene.

Landets befolkning fikk for alvor øynene opp for den Bergens-baserte gatekunstneren AFK da han malte verket «Making A Martyr» på et hushjørne i Bergen i 2018. Samme år ble verket solgt på auksjon til en halv million kroner.

Foto

AFK sitt maleri av Pablo Picasso som vil verne Y, ble fjernet av Statsbygg etter kort tid. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix