Skuespiller Anne Regine Ellingster har rollen som Anna Hellevik i NRK-serien «Lykkekland».
Foto
NRK

Store tap for norsk filmbransje – mistet hver tredje krone

Publisert: 7. oktober 2020 kl 08.57
Oppdatert: 7. oktober 2020 kl 09.48

Norsk filmbransje har tapt 35 prosent av alle inntekter mellom mai og august. Det viser en ny rapport fra Menon Economics som NRK har omtalt.

– Med så små driftsmarginer i bransjen er det begrenset hvor lenge dette kan flyte med dagens lave inntektsnivå, sier direktør Kjersti Mo i Norsk filminstitutt (NFI) til kanalen. Det er NFI som har bestilt rapporten.

Mo frykter at filmskapere og andre i filmbransjen nå ser etter andre arbeidsmuligheter utenfor filmbransjen. Det vil føre til færre produksjoner og smalere tilbud, understreker hun.

NFI har så langt ikke registrert noen konkurser i bransjen, men flere tv- og filmprodusenter melder om store tap.

NRK-serien «Lykkeland» er blant 33 prosjekter som til sammen har fått 54 millioner kroner gjennom NFIs kriseordning. «Lykkeland» er i gang med sesong to og har fått to krisemillioner, men produsent Synnøve Hørsdal i Maipo Film påpeker at innspillingen allerede har kostet dem 10 millioner kroner hittil.

– Vi er fortvilet. Vi som innholdsleverandører som lager dette innholdet sitter igjen med mye av regningen her, må jeg si. Det er veldig mye penger for et prosjekt med mye risiko i seg. Sannsynligvis er det et tap vi må ta selv, sier Hørsdal til NRK.