Kulturpolitikk

Aksjonist Marianne Johansen forsøkte å male «Skrik» av Munch rett på den grønne veggen foran Y-blokka, men ble bortvist. Nå har hun istedenfor malt et frittstående kunstverk til ære for blokka. I bakgrunnen henger restene etter AFK sitt Picasso-verk som ble fjernet av Statsbygg etter kort levetid denne uken.

Ville male Munch – ble nektet adgang til regjeringskvartalet og truet med rettssak

Torsdag morgen er aksjonisten likevel tilbake med nytt maleri: – Jeg tror Edvard Munch vrir seg i graven og skriker over hva Norge er i ferd med å gjøre nå.

Publisert Sist oppdatert

– Dette er ikke hærverk. Det er mulig dette får bli stående en liten stund før det blir fjernet, sier Y-blokka-aksjonist Marianne Johansen.

I tillegg til å være kunstner på fritiden, er hun utdannet økonom og jobber som rådgiver i Forskningsrådet, i avdelingen for hav og polar. Når hun møter opp med det ferdigmalte verket av Edvard Munchs kjente «Skrik», er Pablo Picassos kjente verk «Fiskerne», som utsmykker Y-blokkas front, skjult bak et grønt klede.

– Jeg tror Edvard Munch vrir seg i graven og skriker over hva Norge er i ferd med å gjøre nå, sier hun.

LES OGSÅ | Her river de Y-blokka

Ble bortvist og truet med retten

Onsdag morgen hadde hun tatt med maling og malerkost for å gjenskape Munchs verk på det grønne gjerdet som omringer Y-blokka, etter å ha blitt inspirert av Picasso-verket til AFK. Men det tok ikke lang tid før «tre vektere i dress» kom for å be henne gå og forklarte at å male på offentlig eiendom er hærverk.

– De fortalte at det koster dem penger å male over, men da sa jeg at de gjerne må gi meg et malingsspann, så kan jeg gjøre jobben for dem når jeg er ferdig med mitt eget verk. De argumenterte med at maling koster penger, men da sa jeg at det er helt greit om de vil fakturere meg for den utgiften, forteller Johansen.

Vekterne ga seg likevel ikke, og sa de ville bli nødt til å tilkalle politiet om hun ikke fjernet seg.

– Jeg valgte løsningen om å la politiet vise meg vekk, sier Johansen, som legger til at hun forstod at vekterne bare gjorde jobben sin.

De tre vekterne forsvant og like etter kom de tilbake sammen med to politimenn.

– Jeg fikk muntlig advarsel og pålegg om bortvisning fra regjeringskvartalet i 24 timer. Jeg fikk også beskjed om at hvis jeg hadde satt meg til motverge, ikke vært høflig og rolig, men amper og irritert, så hadde de behandlet meg annerledes. De sa også at om jeg brøt med forbudet om å oppholde meg i regjeringskvartalet, så ville de anmelde meg og saken ville gå til tingretten, sier Johansen.

LES OGSÅ | Carl Nesjar trodde aldri regjeringen ville rive Y-blokka: – Det er bare terrorister som gjør sånt

Gir seg ikke før i siste time

Hun bestemte seg derfor for å male det samme motivet på et lerret og sette det opp på samme sted neste morgen.

– De fjerner jo alt. Når folk kommer og legger ned friske blomsterbuketter, kastes de etter bare noen timer. Jeg er overbevist om at denne plassen ville vært dekket av et blomsterhav og mange kunstverk her hvis de ikke hadde fjernet alt folk lager og tar med seg. Men når de kaster ting og slår hardt ned på alt sånn som de gjør nå, så forhindrer de også at folk får ytre seg, sier Johansen.

Jeg er overbevist om at denne plassen ville vært dekket av et blomsterhav og mange kunstverk her hvis de ikke hadde fjernet alt folk lager og tar med seg

– Rivingen har allerede begynt. Det er ganske vanskelig å se for seg at de snur og bevarer Y-blokka nå. Er det trist at blokka ikke engang ser ut til å få en verdig begravelse?

Foto Marianne Johansen delte raskt oppdateringer med resten av de over 17.000 medlemmene i Facebook-gruppa «Vern Y-blokka». Bildet er i skrivende fått reaksjoner fra 716 personer. Foto: Skjermdump

– Ja, men samtidig er det viktig for meg å understreke at jeg ikke er i begravelsesstemning. Jeg er klar over at prosessen har kommet såpass langt, men jeg mener de bør snu likevel. Det er ennå ikke for sent å redde den! Det er ikke for sent før i siste time, sier Johansen.

Ifølge Statsbygg som har fått i oppdrag av Kommunal- og moderniseringsdepartementet å rive Y-blokka, vil hele prosessen ta omtrent et år – det inkluderer sikring av kunsten. Men flere har reagert på at kunsten må eksistere sammen med blokka den ble skapt for.

– Å skjære ut Picasso fra bygget er som å skjære ut ansiktet fra Skrik og henge det et annet sted, eller skjære ut solen til Munchs maleri i aulaen og sette det i det nye bygget. Det er en usedvanlig dårlig forståelse av at her er det bygg og kunstverk helt integrert, sa Ellen de Vibe nylig, i forbindelse med at hun var gjest på God morgen Norge. De Vibe gikk av som sjef for plan- og bygningsetaten i Oslo kommune i fjor sommer, etter 20 år i jobben.

Powered by Labrador CMS