Kulturminister Abid Q. Raja reagerer sterkt på Arbeiderpartiets uttalelser.
Foto
Terje Bendiksby / NTB

Arbeiderpartiet oppfordrer kulturaktører til å ignorere Raja

Publisert: 14. januar 2021 kl 09.02
Oppdatert: 14. januar 2021 kl 09.02

I et intervju med Ballade i forrige uke oppfordrer kulturminister Abid Raja (V) kulturlivet om å avlyse eller utsette arrangementer i to uker. Fordi Rajas uttalelser «bare» er en anbefaling og ikke et påbud, mener Arbeiderpartiets kulturpolitiske talsperson, Anette Trettebergstuen at kulturlivet selv risikerer å stå igjen med regningen. Hun ber derfor kultursektoren om å ignorere kulturministeren.

Tidligere har Raja oppfordret kulturaktører til å sette i gang aktivitet, men etter uttalelsen har usikkerheten på hva som skjer hvis de følger Rajas anbefaling spredd seg.

- Raja har satt i gang en storstilt stimulering, vel vitende om at det kan komme nye smittebølger og nye nedstenginger. Det er svært problematisk at han nå ber arrangørene utsette arrangementene sine, samtidig som han ikke kan svare klart på om de blir kompensert for tapene som følger, sier Trettebergstuen til Dagbladet.

Slik som stimuleringsordningen er nå, åpner den ikke for å gi støtte til arrangement som er avlyst eller klart kommer til å bli avlyst.

Trettebergstuen sier oppfordringen fra hennes side handler om at kulturlivet ikke nødvendigvis kan stole på at det Raja sier vil lønne seg eller gjelde fremover. Hun mener kulturlivet må få et krystallklart svar på hvordan de skal forstå de nye anbefalingene. Derfor ber hun dem vente med å kansellere til kulturministeren gir dem et klart svar på hvem som tar regninga.

Kulturminister Abid Raja reagerer kraftig på Trettebergstuens uttalelse:

- Det er forstemmende at Arbeiderpartiet ber kultursektoren trosse regjeringens faglige anbefalinger. Ap må vel forstå smittealvoret vi står i? Den type kommunikasjon Ap nå kommer med gjør at folk kan opptre ulikt knyttet til de tiltakene vi har. Jeg forstår ikke hvorfor partileder Støre åpner for å sende slike doble og blandede signaler?

Han mener at han har vært helt tydelig på at regjeringen vil stille opp for kultursektoren under koronapandemien. De har satt av over 2,25 milliarder kroner til ulike hjelpeordninger for kultur, idrett og frivillig sektor for første halvdel av 2021, sier han, og legger til at de også har gitt 200 millioner kroner over statsbudsjett i krisestøtte til sceneinstitusjoner og museer som mottar mer enn 60 prosent offentlig støtte

Han lover derfor at regjeringen vil kompensere og stimulere kultursektoren, og mener kultursektoren bør ha tiltro til at både han og regjeringen vil stille opp i 2021, som de har gjort gjennom 2020. Han påpeker at han i fjor uttalte av så lenge krisen vedvarer skal kulturdepartementet og regjeringen hjelpe så godt de kan, og lover å holde løftet sitt.