Kulturpolitikk

KS-leder Bjørn Arild Gram reagerer kraftig på norske rikspolitikeres uttalelser om Nasjonal digital læringsarena.

Ber Stortinget holde seg unna NDLA

Arbeiderpartiet har sagt de vil avvikle prosjektet, mens Høyre også har uttalt at de er kritiske. Nå ber KS Stortinget om å holde seg unna.

Publisert Sist oppdatert

Skolereformen «Fagfornyelsen» ble igangsatt i fjor høst. Her har norske forlag investert flere hundre millioner kroner i nye læreverk. Nasjonal digital læringsarena (NDLA) leverer åpne og fritt tilgjengelige læringsressurser til bruk i videregående skole, og er et samarbeid mellom alle fylkeskommunene, unntatt Oslo.

De siste ukene har det kommet frem at flere politikere er kritiske til prosjektet, og Ap har gått så langt som å si at de vil avvikle NDLA.

Styreleder i kommunesektorens interesse- og arbeidsgiverorganisasjon KS, Bjørn Arild Gram, reagerer kraftig på dette. Han mener den politiske debatten rundt NDLA ikke tar nok høyde for fylkeskommunenes selvstendige rolle. Det skriver Klassekampen i dag.

– Nasjonal digital læringsarena er et lovlig innkjøpssamarbeid, og jeg kan ikke se at politikerne på Stortinget har myndighet til å gripe inn mot det, sier Gram til avisa.

Han etterlyser mer prinsipiell tenkning i debatten rundt NDLA.

– Jeg er opptatt av fylkeskommunenes selvstendige rolle i norsk forvaltning. Dette handler jo i realiteten om hvorvidt fylkeskommunene skal ha frihet til å gjennomføre sine lovpålagte oppgaver slik de mener er mest mulig hensiktsmessig, sier Gram.

Han nevner blant annet at NDLA har gjort det godt i brukerundersøkelser og fått internasjonale priser og påpeker at fylkeskommunene ikke ville sett seg tjent med å ha et tilbud som både er dyrt og dårlig.

Bekymret for nynorsken

Han får støtte av Synnøve Sætre, nestleder i Noregs Mållag. Hun er bekymret for de språkpolitiske konsekvensene dersom NDLA blir avviklet.

Sætre arbeider til daglig som lærer ved Ulstein videregående skole i Møre og Romsdal, og hun har selv gode erfaringer med læringsressursene fra NDLA.

Torstein Tvedt Solberg, utdanningspolitisk talsperson i Ap, sier til Klassekampen at han ikke har noen intensjon om å overstyre fylkeskommunene.

– Samtidig synes jeg det er merkelig at KS vil gå i bresjen for noe som ikke fungerer optimalt. Problemet er at NDLA verken har den kvaliteten vi ønsker eller har gitt de resultatene vi har håpet på, sier han.

Powered by Labrador CMS