Samfunn

Freddy André Øvstegård og SV vil dele Kulturrådet i to.

– Det er gode grunner til å dele Kulturrådet i to

SV har fremmet forslag om oppdeling, og ønsker å snakke med kulturfeltet om desentralisering.

Publisert Sist oppdatert

Profilerte kulturforskere, ledere og tidligere Kulturrådsdirektør Ole Jacob Bull tok nylig til orde for å dele opp Kulturrådet i én direktoratsdel og én kunstdel. Enkelte, som kulturforsker Georg Arnestad, ønsket også å desentralisere rådet, slik at makta blir flyttet vekk fra Oslo.

Styremedlem og regissør ved Grenland Friteater, Tor Arne Ursin, støttet kulturpersonlighetene, og fortalte om mangel på langsiktighet, spesielt for det frie scenekunstfeltet. Han mener at politikerne ikke har klart å finne en god løsning.

– Gode grunner

Dét ønsker kulturpolitisk talsmann i SV, Freddy André Øvstegård, å gjøre noe med. SV har nemlig fremmet forslag om å dele Kulturrådet i to.

– Det er gode grunner til å dele Kulturrådet i to. Vi har fremmet forslag om dette, siden det vil styrke armlengdes avstand-prinsippet og dessuten muliggjør bygging av en nasjonal infrastruktur, sier Øvstegård til KulturPlot.

Foto Tidligere direktør for Kulturrådet, Ole Jacob Bull, er også tilhenger av en oppdeling. Han mener direktoratsdelen bør flyttes ut av Oslo, mens Kulturrådsdelen fortsatt bør ligge i hovedstaden. Foto: Mari Johansen.

– Har dere også landet på at rådet bør desentraliseres?

– Vi har ikke tatt stilling til dette ennå. Men det er en spennende idé. Først ønsker vi å lytte til kulturfeltet. Vi kommer til å snakke med kulturlivets organisasjoner om dette, sier han.

Vokst seg for stort

At Kulturrådet har vokst seg for stort er problematisk, mener Øvstegård. Det kan blant annet svekke rådets selvstendighet.

– Det er problematisk at det blir uklare roller mellom direktoratsdelen og den delen som skal holde armlengdes avstand. Når regjeringen gjør endringer og flytter ting fra et sted der de egentlig skal holde armlengdes avstand, over til direktoratsdelen, bidrar dette til å svekke rådets selvstendighet.

Ifølge Øvstegård tenker stadig flere at en oppdeling av Kulturrådet er veien å gå i fremtiden.

– Jeg håper at tanken modnes hos enda flere, og at dagens utvikling snus. Vi tar debatten, avslutter Øvstegård.

Powered by Labrador CMS