Frp-leder Sylvi Listhaug mener kulturinstitusjonene som gikk med overskudd i 2020 må få overskuddet i kutt i støtten.
Foto
Stian Lysberg Solum / NTB

Listhaug ber om kutt i statsstøtte etter overskudd-avsløringer

Publisert: 12. mai 2021 kl 08.39
Oppdatert: 12. mai 2021 kl 09.01

En kartlegging Aftenposten, Aftenbladet, Bergens Tidene og Adresseavisen nylig gjorde viste at de 50 største mottakerne av statsstøtte gikk med til sammen 193 millioner kroner i overskudd i 2020.

Dette fordi de fikk beholde statsstøtten, i tillegg til at de fikk 168 millioner kroner i ekstra koronatilskudd, mens kostnadene ved drift har vært så store at det har lønt seg å holde stengt. De sparte 145 millioner på lønn og pensjon, og mange sparte på å permittere under første smittebølge.

Frp-leder Sylvi Listhaug mener nå disse kulturinstitusjonene må få overskuddet i kutt i støtten. Kulturminister Abid Q. Raja avviser at dette kommer til å skje, og får støtte fra Anette Trettebergstuen i Ap og Freddy André Øvstegård i SV.

Trettebergstuen og Øvstegård er likevel i likhet med Listhaug svært kritiske til politikken regjeringen har ført. De mener Raja burde ha nektet kulturinstitusjonene å permittere. Nå er det kulturarbeiderne som tar den største støyten, da de har mistet deler av lønna si som permitterte.

Også Listhaug ser på kulturarbeidere som ofre i saken.

– Det verste er at Raja har visst om konsekvensene av sin egen politikk i over et år uten å løfte en eneste finger, sier Listhaug til Aftenposten.

Raja sier til avisa at han synes kritikken er «opportunistisk og lite gjennomtenkt». De ekstra koronamidlene bidro til at institusjonene kunne hente sine ansatte tilbake, sier han, og mener pengene ga etterlengtet trygghet i en uoversiktlig og vanskelig tid og en slik trygghet var også viktig for de ansatte.