Litteraturhuset i Oslo er blant dem som nyter godt av gaveforsterkningsordningen.
Foto
Håkon Mosvold Larsen / NTB

Millioner av kroner til kultur kan bli borte

Publisert: 27. august 2021 kl 14.10
Oppdatert: 27. august 2021 kl 14.10

Gaveforsterkningsordningen for kultursektoren ble lansert i 2014. Ordningen går ut på at for hver kroner en privat giver gir i gave, skal staten normalt bidra med 25 prosent ekstra, innen gitte rammer. 

Om de rødgrønne vinner valget, vil det bli det slutt på det. De mener gaveforsterkning fører til at de som har mye, får mer. Distriktene kommer dårlig ut. Venstresiden ønsker ikke at private giveres smak skal påvirke hvem som får penger. Det skriver Aftenposten i dag.

Susanne Kaluza, leder ved Litteraturhuset i Oslo, er redd ordningen skal fjernes uten at det blir kompensert.

– Vi trenger de pengene. Men jeg ser at den har noen uheldige sider også, sier hun.

Barnerommet på Litteraturhuset, hvor det arrangeres gratis lesestunder med barnehager, er et av mange tilbud på huset. Uten gaveforsterkning ville tilbudet blitt mye dårligere, sier Kaluza.

– Ikke bevist at giverviljen øker

Denne uken får kulturaktører 66 millioner i forsterkning for første halvår. Det betyr at de samme kulturaktørene har fått 260 millioner i gaver fra private.

Raja mener ordningen er et trekkplaster for private givere. Alt fra stiftelser til rike onkler gir. Hans påstand er at de vil gi mindre om ordningen forsvinner.

– Jeg har ingen tro på at kulturaktørene vil få den samme summen over statsbudsjettet om de rødgrønne tar over, sier han til Aftenposten.

Det avviser opposisjonen. De mener ifølge avisa at det ikke er bevist at giverviljen øker fordi staten tilbyr forsterkning.

Hun representerer Arbeiderpartiet, som er på linje med SV og Sp i denne saken. I fjor kostet ordningen 160 millioner. De rødgrønne vil fordele summen utover kulturbudsjettet.