Kulturpolitikk

Ny rapport viser at enkelte deler av landet får mye mindre av staten i kulturmidler

Publisert Sist oppdatert

Ny rapport viser at Stavanger får mye mindre av staten i kulturmidler sammenlignet med andre storbyer. Som følge av dette krever kulturtopper i Stavanger møte med kulturministeren.

Det kommer frem i en analyse som Samfunnsøkonomisk analyse (SØA) har gjort på oppdrag for Stavanger kommune. Det var Stavanger Aftenblad som først omtalte saken.

Rapporten tar for seg tilskudd til nasjonale kulturbygg fra Kulturdepartementet, og viser hvor mye hvert fylke har fått i tilskudd til kulturbygg og kulturminner fra staten per innbygger.

Der kommer det frem at Viken og Rogaland ligger nederst på listen, med henholdsvis 49 og 95 kroner per innbygger. Til sammenligning fikk Agder 268 kroner per innbygger. Vestland, Vestfold og Telemark og Oslo følger deretter på topp på listen, men henholdsvis 194, 190 og 175 kroner per innbygger.

Dette gjør at flere kulturtopper går ut i Stavanger Aftenblad, der de krever møte med kulturministeren.

– Dette er ikke greit, sier Bjarne Kvadsheim (Sp). Han er leder for Utvalg for kultur, idrett og samfunnsdialog.

Sammen med nestleder Ine Haver (Ap), ønsker han nå et møte med kulturministeren for å forklare det han opplever som en krevende situasjon på kulturfronten i Stavanger.

– En uforholdsmessig stor andel av kulturbudsjettet i Stavanger er bundet opp av faste tilskudd til de tre store kulturinstitusjonene Rogaland Teater, Museum Stavanger og Stavanger Symfoniorkester. Beløpene styres av en avtale som er inngått med staten og fylkeskommunen. Hadde vi fått med Sandnes, Sola og Randaberg, så ville vi fått samme befolkningsgrunnlag som for eksempel Bergen, men nabokommunene er ikke interessert. Det betyr at Stavanger må betale langt mer pr. innbygger til kulturinstitusjonene sammenlignet med Bergen, sier Kvadsheim.

Han er også bekymret for kunstnere og kulturarbeidere i Stavanger-regionen som i mindre grad får tilskudd fra Kulturrådet enn aktører med adresse Oslo.

– Kunst- og kulturlivet i stavangerregionen er på ingen måte dårligere enn i Oslo. Våre folk kan matche miljøene i de andre storbyene mange ganger. Problemet er at de som fordeler pengene ikke kjenner godt nok til våre miljøer, sier Kvadsheim.

Han er redd mange kunstnere derfor velger å flytte til Oslo.

Powered by Labrador CMS