Daglig leder i Forleggerforeningen, Heidi Austlid, er ikke fornøyd med regjeringens statsbudsjett.
Foto
Kristin Hefte
Forleggerforeningen

– Regjeringen prioriterer ikke litteratur og lesing i sitt endringsforslag til statsbudsjettet for 2022

Publisert: 8. november 2021 kl 15.44
Oppdatert: 8. november 2021 kl 15.44

Administrerende direktør i Forleggerforeningen, Heidi Austlid reagerer på at ikke innfrir sine løfter om en styrking av litteraturformidlingen.

I en tid hvor lesingen og lesekompetansen går ned, mener hun at det kritisk at verken lesing, bibliotek eller læremidler er nevnt i budsjettet. I Hurdalsplattformen lovte regjeringen at de skulle styrke litteraturformidlingen, og det ble skissert en rekke tiltak. Austlid mener det er vanskelig å se hvordan regjeringen skal kunne starte dette arbeidet innenfor budsjettforslaget som ble lagt frem i dag. 

– Kostnaden til å ruste opp skolebibliotek, styrke innkjøpsordningene og sikre elevene våre læremidler er småpenger i det store regnskapet, men vil ha stor betydning. At sakprosa og litteratur til barn og unge ikke prioriteres får store konsekvenser for leselyst og leseferdigheter. Ikke alle har bokhyller hjemme. Her mener jeg regjeringen løper fra sine løfter til alle som trenger tilgjengelig litteratur, sier Heidi Austlid.  

Hun påpeker at elever i både grunnskolen og videregående mangler læremidler, og at situasjonen er kritisk. Derfor er Forleggerforeningen skuffet over at regjeringen ikke rydder opp og sørger for at alle elever får gode og like forutsetninger for læring og gode leseferdigheter.