Kathy Lie i SV.
Foto

Vidar Ruud / NTB

Forslag til maksgrense i ny kompensasjonsordning vekker reaksjoner

Publisert: 4. januar 2022 kl 10.30
Oppdatert: 19. januar 2022 kl 10.59

I midten av desember innførte regjeringen strengere nasjonale koronatiltak, som igjen går hardt ut over kulturlivet. I forslag til ny kompensasjonsordning foreslår de et maksbeløp på 3,5 millioner kroner for enkeltaktører. Det skaper reaksjoner.

Maks 50 personer kan delta på offentlige innendørs arrangementer dersom det er faste tilviste plasser, etter de nye nasjonale tiltakene som ble innført 15. desember. Disse tiltakene varer foreløpig frem til 12. januar, men kan forlenges.

I et forslag til ny kompensasjonsordning, som regjeringen sendte på høring 22. desember, med frist 11. januar, foreslår de et maksbeløp på 3,5 millioner kroner for enkeltaktører i kulturbransjen.

Mener kulturbransjen ikke regnes som fullverdig næring

Kulturpolitisk talsperson i SV, Kathy Lie, mener det er urettferdig at store aktører i kulturnæringen kan få lavere kompensasjon enn i andre næringer, der maksbeløpet er 15 millioner kroner.

– Kulturnæringen er en stor næring som har blitt stemoderlig behandlet gjennom hele pandemien, også av den forrige regjeringen som lagde ordningene, sier hun til Klassekampen.

Hun mener man ved å foreslå dette ikke regner kulturbransjen som en fullverdig næring.

Atle Halstensen, som er medeier i Scenekvelder, husprodusent ved Folketeatret i Oslo, deler Lies bekymring.

– Kultur-Norge har aldri vært i en større krise – selv ikke under andre verdenskrig, sier han til Klassekampen.

– Vi tør ikke å starte opp igjen. Vi gjorde det selv om vi ikke hadde fått tildelt støtte ennå i både 2020 og 2021, fordi vi regnet det som helt selvsagt at vi, som er det største kommersielle teatret i Norge, skulle holdes i drift. Vi ble skuffet gang på gang, sier han.

Begrunner det med å nå flest mulig

I desember stilte Kathy Lie et skriftlig spørsmål om saken til kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap). I svaret forklarer ministeren at støttetaket på 3,5 millioner kroner henger sammen med «kulturpolitiske mål om at ordningen skal nå flest mulig aktører».

Leder i Creo, Hans Ola Rian, mener kulturministeren her tar feil.

– Skal man nå mange, må beløpsgrensa bort, sier han og forklarer overfor Klassekampen:

– Det blir et problem for mange av våre medlemmer som er avhengige av de store bedriftene for å tjene til livsopphold.