Kulturpolitikk

Norges Musikkorps Forbund: – Styrket tilskuddsordning for barn og unge er et riktig signal fra regjeringen

Ledelsen i Norges Musikkorps Forbund er spente på hva den foreslåtte styrkede tilskuddsordningen med bevilgninger til barn og unge vil gi av muligheter for korps-Norge.

Publisert Sist oppdatert

– Vi synes det er et riktig signal fra regjeringens side at de styrker en slik tilskuddsordning, skriver Rita Hirsum Lystad, president i Norges Musikkorps Forbund (NMF), på NMF sin nettside.

Tilskuddsordningen hun viser til, er den økte bevilgningen til utsatte barn og unge, som Barne- og familiedepartementet skriver om i en pressemelding:

«Styrkinga skal mellom anna gå til lokale fritidskasser, som kan dekke kostnader til deltaking i fritidsaktivitetar, gratis ferietilbud, opne møteplassar, som til dømes fritidsklubbar, og loser/ungdomslosar, som skal hjelpe unge med å fullføre utdanningsløp».

Hirsum Lystad bemerker at NMF kommer til å gå grundig gjennom kriteriene for ordningen, og søke på viktige prosjekter.

– Siden korpshverdagen ikke gir mye rom for å søke om støtte på ekstra prosjekter, vil vi i NMF søke om støtte til tiltak som kommer korpsene til gode i sin hverdag. Fra vår side vil det handle om å beholde og å få barn og unge inn i korps. Vi vet at det å delta i en fritidsaktivitet er verdifullt for den enkelte og samfunnet, sier Hirsum Lystad.

Historisk

– Slik jeg ser det, er det litt historisk at frivillighetsområdet i kulturpolitikken løftes opp på en så skikkelig måte. Når barne- og familieministeren nå øker potten til deltakelse for barn og unge i fritidsaktiviteter, er det et klart signal på at en aktiv og organisert deltakelse må gjelde for flere, og ikke kun de utvalgte. Det ansvaret har vi alle for å få til, skriver Kjersti Tubaas, generalsekretær i NMF, i en epost til KulturPlot.

Foto Kjersti Tubaas, generalsekretær i Norges Musikkorpsforbund. Foto: Marco Castro

Hun synes den styrkede tilskuddsordningen er spennende.

– Veldig ofte er slike ordninger smuler i et budsjett der det blir avsatt mellom 5 og 10 millioner kroner. Her har regjeringen bevilget nærmere 100 millioner kroner mer til ordningen, og vi kommer til å søke på utvalgte prosjekter som vi mener er viktige og som treffer på kriteriene, sier hun, og legger til:

– Vi vet at korpsene er en av bærebjelkene, og den største arenaen mange steder i det frivillige kulturlivet. Korps er samhold, god helse og fritidslivet for mange. Det skaper også publikum for kulturbransjen. Det er kulturpolitikk.

Liten satsing på Forsvarets musikk

Hun tror at dersom kulturpolitikk skal inn i en større sammenheng må også kulturfeltet ha bredde, fra det profesjonelle til der det drives opplæring. Hun er derfor skeptisk til en utydelig organisering og liten satsing på Forsvarets musikk.

– Forsvarskorpsene er en helt sentral del av det kulturelle økosystemet vårt. Korpsbevegelsen som teller over 56.000 medlemmer trenger instruktører, dirigenter og inspirerende forbilder. I dette bildet er Forsvarets musikk sine ansatte helt sentrale. De gir også et stort og mangfoldig konserttilbud til mange som ellers ikke har tilgang til kulturopplevelser av høy kvalitet, samt inspirasjon til en stor gruppe av unge musikere til å velge musikk som karrierevei. Forsvinner disse ressursene, blir hele det frivillige musikkliv tappet for en uvurderlig kompetanse, sier Tubaas.

Fakta om medlemstall i korps

  • 56.385 medlemmer
  • 36.150 medlemmer i skole- og generasjonskorps
  • 53,7 prosent er under 26 år
  • 994 skole- og generasjonskorps
  • 596 voksenkorps
Powered by Labrador CMS