Kulturminister Anette Trettebergstuen. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB.

Styrker musikkorpsene

Publisert: 13. desember 2022 kl 14.56
Oppdatert: 13. desember 2022 kl 14.56

– Vi vil legge til rette for at alle barn kan delta i korps. Korpsene er viktige møteplasser som aktiviserer mange i Norge, men de opplever alvorlige konsekvenser etter pandemien. Regjeringa skal stille opp for barn og unge, og bevilger nå 1,5 millioner kroner til gjenoppbygging av korpsmiljøet, sier kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen.

Under pandemien opplevde korpsene en nedgang i aktiviteter og medlemstall, og spesielt de yngste ble rammet.  Nærmere 3000 barn og unge er forsvunnet fra skolekorpsene, noe som utgjør cirka 10 prosent av skolekorpsmusikanter og drillere. Flere er på vei tilbake, men korpsene trenger et ekstra løft.

– Dette er miljøer vi må ta vare på og styrke, og vi vet at det er behov for å løfte korpsene i etterkant av pandemien, og da er disse pengene en håndsrekning til korpsbevegelsen, sier Trettebergstuen.

I forbindelse med fordelingen av restmidler fra Norsk Tippings overskudd til kulturformål, får Norges Musikkorps Forbund (NMF) 1,5 millioner kroner.

NMF jobber for korpsene i Norge og vil legge til rette for at hvert enkelt korps skal styrkes. NMF forvalter også Instrumentfondet, en støtteordning for skolekorps til innkjøp av instrumenter.

Et annet viktig tiltak for å få flere barn og unge til å delta i korpsmusikken, er å holde deltakeravgiftene så lave som mulig for aktiviteter NMF tilbyr, som instruktørkurs, sommerkurs, norgesmesterskap, regionskorps m.m, noe pengene fra restmidlene kan bidra til.