Fra «Nøtteknekkeren» på Operaen. Foto: Erik Berg.

Ukraina oppfordrer til boikott av russisk kultur

Publisert: 9. desember 2022 kl 09.14
Oppdatert: 9. desember 2022 kl 09.14

­«Å boikotte russisk kultur er et viktig steg. Vi snakker ikke om å kansellere Tsjajkovskij, men om å stanse framføring av hans verker inntil Russland stopper sin blodige invasjon. Ukrainske kulturscener har allerede gjort dette med ham og andre russiske komponister. Nå ber vi våre allierte om å gjøre det samme».

Dette skriver Ukrainas kulturminister Oleksandr Tkatsjenko i en kronikk publisert i avisen The Guardian onsdag denne uka. Her tar han til orde for at vestlige kulturinstitusjoner nå bør la være å fremføre Kreml-godkjente russiske verk. Tittelen på kronikken er:

«Som Ukrainas kulturminister ber jeg dere om å boikotte Tsjajkovskij inntil denne krigen er over».

I desember går Nasjonalballettens juleforestilling «Nøtteknekkeren» for utsolgte hus i Den Norske Opera & Ballett i Bjørvika, skriver Dagsavisen. Musikken til balletten «Nøtteknekkeren» er ett av de mest kjente verkene til den russiske komponisten Pjotr Tsjajkovskij (1840-1893).

Den Norske Opera & Ballett kommer ikke til å boikotte stykket, slik Ukrainas kulturminister vil, opplyser Operaens markedsdirektør Kenneth Fredstie.

Han viser til retningslinjene som er vedtatt av Norsk Teater- og Orkesterforening i mars etter Russlands invasjon av Ukraina.

– Vi følger de prinsippene som Norsk teater- og orkesterforening har vedtatt i boikottspørsmål. Alt samarbeid med statsfinansierte kulturinstitusjoner eller utøvere som støtter regimet er stoppet. Samtidig har boikott og kansellering av kulturarven av historiske verker skapt i eller rundt Russland i en annen tid, ikke vært aktuelt. På samme måte har heller ikke bibliotekene uttrykt at de vil fjerne bøkene til Dostojevskij og Tolstoj» svarer markedsdirektør Kenneth Fredstie i e-post til Dagsavisen.