Kulturpolitikk

Lånkerevyen vant prisen for «Beste sketsj» med dette nummeret i forestillingen Troverdig historie under NM i revy i 2019.

Én ekstra million til Norsk revy i revidert nasjonalbudsjett

– Dette er en anerkjennelse av revy-Norge, sier daglig leder i Norsk revy, Dagrun Gunnarson.

Publisert Sist oppdatert

­Gunnarson var på vei til et kjapt Teamsmøte med ordføreren på Høylandet om et samarbeidsarrangement under Norsk Revyfestival, forteller hun. Overraskelsen var stor da hun ikke bare møtte ordføreren, men også stortingsrepresentant Per Olav Tyldum, pressen og flere glade medarbeidere. På vegne av regjeringa kunne han fortelle at Norsk Revyfaglig Senter får 1 million ekstra i revidert nasjonalbudsjett – til å rekruttere til og bidra til utvikling av revy i hele landet. Når han i tillegg sporenstreks meldte seg som frivillig på Norsk revyfestival 2023, stod jubelen i taket, sier en himmelfallen Dagrun Gunnarson.

– Vi er kjempeglade! Dette har veldig mye å si for oss – en organisasjon med 3,5 ansatte. Men det er like viktig at vi føler oss sett. Vi er nevnt i regjeringens strategi for frivilligheten. Vi ser på dette som en anerkjennelse av revy-Norge, sier Gunnarson.

250.000 publikummere hvert år

– Det produseres mellom 300 og 400 lokalrevy- og skolerevypremierer hvert år, i tillegg til sommerrevyer og sommershow. Hvis 400 i snitt så hver lokalrevy i 2022, hadde lokalrevy i Norge cirka 127.000 publikummere i 2022. Til sammenligning hadde for eksempel Nationaltheatret rundt 250.000 publikummere i 2019, anslår revylederen.

Daglig leder i Norsk revy, Dagrun Gunnarson, er fornøyd med den ekstra millionen fra regjeringen. Foto Norsk revy

Hun mener det er flott at regjeringen ser at revy er viktig kultur i hele Norge – både for dem som lager revyen på og bak scenen, men også for alle som kommer for å se på revy.

– Revy speiler samtida si og harselerer med lokalpolitikere, grunneiere og brødmaskina på butikken – samt lager gøy og glede bare for moro skyld. Det er kultur laget av oss selv, om oss selv, der vi bor – og er kjempeviktig både som folkets talerstol, inkluderingsarena og den første scenen for den kommende kulturarbeideren. Men først og fremst er revy latterlig artig, sier Dagrun Gunnarson.

Tidligere fast post på budsjettet

Tidligere var Norsk Revyfaglig Senter en fast post på Statsbudsjettet, men ble som mange andre flyttet over på tippemidlene. Der har de hatt en usikker tilværelse, mener Gunnarson.

– Vi føler at det er en uavklart situasjon. Vi har ikke den samme tryggheten. Derfor er det så viktig å bli sett og forstått, som nå. Samtidig mener vi at vi hører hjemme i budsjettet på en fast post. Revy er kjempeviktig.

Nå skal Norsk Revyfestival arrangeres i perioden 5.-8.juli 2023 sammen med 500 frivillige hållinger (folk som bor på Høylandet, journ.anm.), med tusener av tilreisende, glede, galskap og humor mot diktatoren.

– Så skal vi se hvordan disse pengene kan bidra på beste måte til mer revy, nyskapende revy, og mer revyglede for flere over det ganske land. Vi vil gjøre vår del av jobben for å skape mer rom for deltakelse – i revy. Norsk Revy gjør Norge morsommere – og tar humor på alvor.

Norsk Revy består av stiftelsene Norsk Revyfaglig Senter og Norsk Revyfestival. Norsk Revyfaglig Senter er Norges nasjonale kompetansesenter for revy, og ble opprettet i 1991. NM i revy arrangeres annethvert år på Norsk Revyfestival på Høylandet i Trøndelag, en festival som har vært arrangert siden 1987.

Fra et tidligere NM i revy. Foto Simon Appelblad

Norsk Revys samfunnsoppdrag er at revysjangeren skal spres og revymiljøene styrkes over hele landet, ved å levere revyfaglige tjenester gjennom kompetansebygging, inspirasjon, arrangement og synlighet. Norsk Revy skal fronte revy innen kulturpolitikk og i revymiljøet, skal samle, bevare og formidle den norske revyhistorien og skal gi publikum gode revyopplevelser.

I tillegg til NM i revy, arrangeres det regionale revyfestivaler rundt om i Norge i partallsår. De regionale festivalene kvalifiserer også direkte til NM i revy.

Powered by Labrador CMS