Kulturpolitikk

Sigmund Løvåsen, rådsleder i Kulturrådet, mener at det de to siste månedene har etablert seg et bilde av at Kulturrådet er avviklet.

Leder i Kulturrådet med kraftig kritikk: – Det er gjort stor skade

1. januar endret Norsk kulturråd navn. Flere har gått ut og kritisert måten dette har skjedd på. Nå deler også lederen i Kulturrådet sin bekymring.

Publisert Sist oppdatert

– Kulturrådet blir totalt usynliggjort, sier rådsleder Sigmund Løvåsen til Klassekampen.

Lederen, som har hele rådskollegiet i ryggen, mener samtidig det handler om noe mer alvorlig – en nedprioritering av Kulturrådet.

Tidligere har Kunstnernettverket, som samler 19 landsomfattende organisasjoner som representerer skapende og utøvende kunstnere i Norge, uttrykt sin misnøye med konsekvensene av navneendringen.

Det sier mye om prioriteringene fra ledelsen i Kulturdirektoratet. Det er stor forvirring der ute.

De mener Kulturrådet nå fremstår som en underavdeling i Kulturdirektoratet, og har bedt kulturministeren om å rydde opp.

Navneendring mot sin hensikt?

1. januar 2023 endret den statlige virksomheten i Norsk kulturråd navn til Kulturdirektoratet. Rådet som forvalter Norsk kulturfond beholdt navnet Kulturrådet.

– Det vil ikke medføre endringer i Kulturrådets organisering, arbeidsoppgaver eller stillingstitler. Hensikten med navneendringen er utelukkende å klargjøre forskjellen mellom administrasjonen, som utfører en rekke forvaltningsoppgaver på vegne av departementet, og rådskollegiet, som forvalter Norsk kulturfond på en armlengdes avstand fra myndighetene, sa Thomas Hansen, kommunikasjonsrådgiver i Kulturrådet, til Samtiden i forbindelse med navnebyttet.

– Kulturrådet og Norsk kulturfond har i mer enn femti år ivaretatt prinsippet om armlengdes avstand. Dette er en navneendring som vil tydeliggjøre dette prinsippet, sa Løvåsen da endringen ble kjent.

Mener det ser ut som Kulturrådet er avviklet

Utad har man kunnet merke endringen ved at Kulturrådet ikke lenger er å finne på sosiale medier. Kulturrådets logo er erstattet av direktoratets, og Kulturrådets nettside er overtatt av Kulturdirektoratet.

Løvåsen mener nå at det de to siste månedene har etablert seg et bilde av at Kulturrådet er avviklet.

Blant annet viser han til dette med at alle Kulturrådets sosiale medier-kanaler ved nyttår fikk Kulturdirektoratets navn.

De har også felles kommunikasjonsavdeling med Kulturdirektoratet.

– Men denne kan vi på ingen måte bruke, fordi den er styrt av direktoratet, som har en annen agenda, sier han til Klassekampen.

Løvåsen mener det fantes en tydelig plan for navneendringen til direktoratet, men at det ikke fantes noen plan for hvordan Kulturrådet skulle ivaretas i prosessen.

– Det sier mye om prioriteringene fra ledelsen i Kulturdirektoratet. Det er stor forvirring der ute. Det er helt klart gjort en stor skade som det vil kreve en stor jobb å rette opp, sier han.

Stiller seg uforstående til kritikken

Kommunikasjonsdirektør Maryam Iqbal Tahir i Kulturdirektoratet medgir at navneendringen kan skape forvirring i en overgangsperiode. Samtidig skriver hun i en epost til Klassekampen at hun mener forvirringen var større da Kultur­direktoratet og ­Kulturrådet delte navn.

Hun viser til at direktoratet har samarbeidet med Kulturrådet om blant annet å finne egen logo – og at det er en felles forståelse om at sekretariatet venter med å opprette sosiale medier-kanaler til Kulturrådet har bestemt seg for logo.

– Vi har god dialog med Kulturrådet i dette arbeidet og stiller oss derfor uforstående til kritikken, skriver Tahir.

Powered by Labrador CMS