Kulturpolitikk

Regjeringen leverer i statsbudsjettet, sier direktør i Danse- og teatersentrum, Hege Knarvik Sande.

Hege Knarvik Sande: – Seks års ventetid er over

I dag ble det klart: Støtteordningen for de etablerte scenekunstkompaniene kommer. Med det er seks års ventetid over, konstaterer Danse- og teatersentrum.

Publisert Sist oppdatert

I dag ble det klart at regjeringen setter av 26 millioner kroner til en støtteordning for etablerte scenekunstkompanier.

Dette er noe Danse- og teatersentrum har kjempe for i flere år.

– Danse- og teatersentrum er utrolig glade for at denne støtteordningen endelig ser dagens lys på vegne av det frie feltet. Ved å gi forutsigbar støtte til etablerte scenekunstkompaniene, vil man også styrke kompetanse og infrastruktur i feltet som helhet, skriver de i en pressemelding.

I 2018 opphørte støtteordningen med navnet basisfinansieringen, noe som førte til at en rekke etablerte scenekunstkompanier mistet støtten de hadde fått i mange år.

Konsekvensen har vært at flere har måttet legge ned.

Regjeringen har lenge sagt at de har arbeidet med en ordning som skulle erstatte basisfinansieringen.

Kritisk til enkelte punkter

Men selv om Danse- og teatersentrum er glade for at den nå endelig er på plass, etterlyser de riktig nok noe.

– Det er nedslående er at regjeringen ikke sier noe i Statsbudsjettet om når ordningen vil være klar, og videre er vi kritisk til at ordningen skal forvaltes av Kulturrådet med argumentasjon om tildelinger etter armlengdes avstand-prinsippet. Feltet har isteden etterspurt en ordning med finansiering over statsbudsjettet, som likevel vil kunne bevare armlengdes avstand-prinsippet.

Danse- og teatersentrum mener at Kulturrådet ikke har riktig kompetanse til å forvalte en slik støtteordning, og at det frie feltet må inkluderes i en helhetlig, nasjonal kulturpolitikk.

Powered by Labrador CMS