Kulturpolitikk

Generalsekretær i Norges museumsforbund, Liv Ramskjær.

Norges museumsforbund: – Mer enn forventet i revidert nasjonalbudsjett

– Det har lekket godbiter om ekstra tilskudd i revidert nasjonalbudsjett til museene de siste dagene. Enda flere millioner å glede seg over kom også i budsjettet da det ble lagt frem i dag, sier generalsekretær, Liv Ramskjær.

Publisert Sist oppdatert

­Det gis ekstraordinær lønns- og prisjustering av budsjettet til museums- og kulturformål. Det letter trykket for mange museer, mener hun.

– Aller mest gledelig er det at Norsk Skogfinsk Museum får dekket merkostnadene ved oppføringen av nytt museumsbygg med en økning på 20 millioner kroner. I tillegg får de 2 millioner i økte driftsmidler. Det vil trolig bidra til at museet omsider kan styrke den faglige staben. Dette har de kjempet for lenge.

Ramskjær ser det som en bonus at det kom såpass mye midler til lokale prosjekter.

– Budsjettet for 2023 var jo i utgangspunktet magert. Påplusningene er store til å være i et revidert budsjett, selv om pris- og lønnsveksttillegget var varslet på forhånd.

Mer enn forventet

Støtten til museene var større enn forventet, selv om den ikke vil løse alle utfordringene museene har i dag, med tanke på strøm og andre utgifter, påpeker hun.

Flere andre museer som ikke har fått økt driftstilskuddene etter åpning av nybygg, som Museene i Sør-Trøndelag / Orkla Industrimuseum, Dalane Folkemuseum, Norsk industriarbeidermuseum og Anno museum har nå fått en økning, det er også gledelig, mener Ramskjær. Det viser at man står fast ved den etablerte praksisen med å øke driftstilskuddene slik at de står i forhold til nytt areal.

– I tillegg foreslås det 30,7 millioner kroner til museer som har søkt om støtte til lokale prosjekter. Det er også et godt tilskudd til det opprinnelig noe magre museumsbudsjettet.

Kunstsiloen trenger støtte

– Hva savnet du i budsjettet?

– Jeg har ikke klart å finne driftsmidler til Kunstsiloen i Kristiansand. De trenger 12 millioner for å kunne åpne. Jeg hadde forventet noe støtte der. Så må jeg legge til at det var gledelig med støtte til Nobel Fredssenter og Oljemuseet. Vi ser med håp frem mot 2024, avslutter hun.

Powered by Labrador CMS