Kulturpolitikk

Siri Haugan Holden er daglig leder i Norske kulturarrangører.

Siri Haugan Holden i NKA: – Det frie feltet trenger en satsing

Dersom kulturbudsjettet hadde økt med 100 millioner, ville daglig leder i Norske kulturarrangører, Siri Haugan Holden, brukt halvparten på det frie feltet. Resten ville hun ville hun ha investert i tilgjengelighet på kulturarenaene våre.

Publisert Sist oppdatert

Hvilke kulturelle opplevelser eller verk vil du anbefale til andre?

– Gitt tiden vi er inne i må det bli utendørsfestivaler. I løpet av sommeren arrangeres det fantastiske konserter, forestillinger og spel i hver krik og krok av det langstrakte landet vårt. Spor opp din lokale arrangør, og få en uforglemmelig opplevelse, samtidig som du bidrar til å holde lokalmiljøet ditt rikt og levende.

Hvis regjeringen øker kulturbudsjettet med 100 millioner, hvordan ville du ha fordelt midlene?

– Jeg ville brukt halvparten på en satsing på det frie feltet, som fikk en skikkelig smell under koronapandemien. Den gjenstående halvparten ville jeg brukt til å forbedre tilgjengeligheten på kulturarenaene våre. Tilgjengelighetsarbeid er som trillekofferten: Nødvendig for noen, men nyttig for alle.

Bør bevilgningene til kultur økes, eller må vi innstille oss på reduserte bevilgninger til kultur når eldrebølgen ruller inn over de offentlige budsjettene?

– Kunst- og kulturopplevelser fyller alderdommen med mening. Pengene sitter som kjent ikke løst i disse dager, men kunst og kultur kan ikke prioriteres vekk. Bevilgningene må økes, med en indeksregulering som et absolutt minimum.

Satser forlagene for mye på bestselgende forfattere?

– Mye av offentlighetens oppmerksomhet rettes mot kjendisforfattere og de allerede etablerte navnene, men jeg oppdager stadig nye stemmer, og er glad for at flere forlag har forpliktet seg til å jobbe aktivt med å øke mangfoldet i både prosjekter og i egen stab.

Bør teatrene i større grad enn i dag sette opp forestillinger med stor publikumsappell?

– Jeg synes flere norske teatre balanserer fint mellom smalere oppsetninger og forestillinger med bred publikumsappell. Det er likevel mye å hente på å utforske nye uttrykk. Tilbudet bør være like sammensatt som publikummet man kan nå. Det som i første rekke kan virke smalt, kan likevel treffe bredt, om man har god nok kontakt med publikumsgruppene.

Du får velge én: Hvilken kultursak / kulturform / hvilket kulturarrangement fortjener mer oppmerksomhet?

– Da vil jeg trekke frem det sterke miljøengasjementet hos landets kulturarrangører. Som kunst- og kulturformidlere når vi millioner av mennesker hvert år, og det hviler et stort ansvar på oss for å gjøre bærekraftige valg. Mange arrangører har vært imponerende målrettede i miljøarbeidet sitt over lengre tid, og det er ingen tvil om at de har påvirket publikum i kraft av økt bevissthet og endrede holdninger.

Hvis du måtte velge?

Teater – Rockekonsert

Karl Ove Knausgård – Sigrid Undset

Kino – Netflix

Øl – Vin

Papirbok – E-bok

På scenen –I salen

Beatles – Rolling Stones

Vernissasje – Fotosafari

Vebjørn Sand– Bjarne Melgaard

Opera – Country

Powered by Labrador CMS