Munch-museet holder fast ved sponsorsamarbeid med Aker BP tross kritikk. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Munch oppfordres til å kutte ut Aker BP som sponsor – Slikt skjer i England

Publisert: 30. januar 2023 kl 10.36
Oppdatert: 30. januar 2023 kl 11.05

Dette skriver Dagsavisen

Denne uken ble det klart at Royal Opera House i London avvikler sin sponsoravtale med oljeselskapet BP etter 33 år. Med dette følger operahuset flere andre store britiske kulturinstitusjoner som har stoppet samarbeidet med sponsorer fra oljeindustrien de siste årene: Royal Shakespeare Company, National Portrait Gallery, National Theatre, National Gallery og Tate-museene.

Problematisk samarbeid mellom Munch-museet og Aker BP

Den norske aksjonsgruppen «Stopp oljesponsingen av norsk kulturliv» påpeker at Munchmuseet har Aker BP, ett av Europas største oljeselskap, som hovedsponsor. Aksjonsgruppen er glade for utfallene i Storbritannia, da dette legges merke til også utenfor landegrensene.

– Det er gledelig at Royal Opera House og flere store kulturaktører har avsluttet samarbeidet med oljeindustrien i Storbritannia. Det kommer til et punkt der kulturlivet ikke lenger vil assosieres med oljeindustrien, sier komponist og artist Maja Solveig Kjelstrup Ratkje fra «Stopp oljesponsingen av norsk kulturliv».

Katrine Nødtvedt, kulturpolitisk talsperson i Miljøpartiet De Grønne, mener Munchmuseet nå bør kutte dette sponsorsamarbeidet, og finne andre sponsorer enn fossilbransjen. Hun påpeker at det offentlige har et ansvar med å sikre god finansiering for kulturen, og at institusjonene har et ansvar i å beslutte hvilke sponsorer de kan stå inne for. 

Ønsker ikke å ekskludere energiselskaper

Gitte Skilbred, kommunikasjons- og markedsdirektør ved Munchmuseet, oppgir at museet i dag ikke ønsker å ekskludere energiselskaper.

– Energiselskapene spiller en svært viktig samfunnsrolle, og er helt sentrale som drivere i overgangen til fornybar energi, og for viktige klimaløsninger, sier hun.

Ole-Johan Faret, pressetalsperson i Aker BP, påpeker at Munch er et forbilde og en inspirasjon for mange, og at sponsoratet bidrar til at museet kan holde et høyt aktivitetsnivå og tilgjengeliggjøre Munchs kunst for enda flere.