Kunst

– Dette er dramatisk for en institusjon som lenge har vært tydelig på at vi har store økonomiske utfordringer, sa Kode-direktør Petter Snare da forslaget til statsbudsjettet ble lagt frem. Nå har han vært i møte med kulturministeren. Bildet er fra utstillingen «Kvadratets hjerte. Verk fra Erling Nebys samling».

– Umulig å drive landets nest største kunstmuseum med de bevilgningene vi har hatt

Kode har hatt møte med kulturministeren etter at det ble foreslått å kutte driftsbudsjettet til museet med 20 prosent: – Vi har hatt et svært konstruktivt møte, sier Kode-direktøren.

Publisert Sist oppdatert

Kode-museene ba om 117 millioner kroner fra staten. Men i forslaget til statsbudsjettet for 2024, var driftsbudsjettet til museet kuttet med 13 millioner kroner. Det tilsvarer en nedgang på 20 prosent.

Dette ble omtalt som dramatisk fra ledelsen, som lenge har vært tydelig på at museet har store økonomiske utfordringer.

Kode forvalter syv museer, som inkluderer arven etter Edvard Grieg og Ole Bull, og en av landets største kunstsamlinger. Museet har vært tydelig i mange år på at institusjonen er betydelig underfinansiert. De holdt på å gå konkurs i 2020.

Møte med kulturministeren

Kulturminister Lubna Jaffery. Foto Emilie Holtet / NTB

Før forslaget til statsbudsjettet ble lagt frem, hadde kulturminister Lubna Jaffery ringt Kode-direktør Petter Snare og lovet å finne en helhetlig løsning for Kodes økonomiske utfordringer.

Selv om han omtalte kuttet i forslaget til statsbudsjettet som dramatisk, gjorde dette at han likevel var optimistisk til at kulturministeren kunne komme til å strekke ut en hånd til Bergen.

Er det noe nytt om dette? Har du snakket mer med kulturministeren etter dette?

– Vi har hatt et svært konstruktivt møte med kulturministeren der vi diskuterte en bærekraftig løsning for Kodes finansiering. Vi velger å være optimistiske, sier Snare til Samtiden.

– Ikke mulig

Kode-direktør Petter Snare. Foto Håkon Mosvold Larsen / NTB

– Vi er takknemlig for at SV ser viktigheten av at Kode kan opprettholde driften på årets nivå. Det er helt avgjørende for oss, så vi må ha troen. Dersom ingenting gjøres, må vi kutte i et allerede underfinansiert museum, sier Snare.

Han er også tydelig på at de økonomiske utfordringene ikke har blitt noe bedre den siste tiden:

– Det er ikke mulig å drive landets nest største kunstmuseum med de bevilgningene vi har hatt, og vi går med underskudd år etter år.

Powered by Labrador CMS