Performance-gruppa The Red Brigade var blant dem som viste sin støtte til bevaring av Y-blokka under markeringen denne helgen.

Foto

Ine Schwebs

Dekket Y-blokka-barrikadene med protestkunst

Publisert: 11. mai 2020 kl 14.11
Oppdatert: 7. august 2020 kl 13.59

Lørdag kveld ble det grønne gjerdet som omringer rivningsområdet rundt Y-blokka dekket med kunstverk og blomster.

Alle Statsbyggs byggeplasser blir ryddet én gang i døgnet, med unntak av i helgene, opplyser byggselskapet selv. Men allerede søndag morgen var flere av verkene fra protesten fjernet.

Initiativet til å «pepre gjerdet rundt Y med kunst og plakater» ble startet av Y-blokk-aksjonistene Reidun Falk, Charlotte Norlund, Harald Lyche og Marianne Johansen. Johansen ble i forrige uke bortvist fra regjeringskvartalet i 24 timer og truet med rettssak da hun forsøkte å male Munchs «Skrik» rett på det grønne gjerdet.

Et døgn senere var Johansen likevel tilbake med et frittstående verk av samme motiv som hun plasserte foran Y-blokka. Flere medier kunne også melde om Picasso-verket til gatekunstneren AFK som torsdag forrige uke ble fjernet bare timer etter at det ble installert på den grønne veggen.

Lørdag kveld forsøkte altså aksjonistene seg igjen.

De fikk også støttebesøk av klimaaktivister fra den globale bevegelsen Extinction Rebellion og The Red Brigade – aksjonister kledd i rødt og med hvitmalte ansikter, som er kjent for å møte opp på protester og fremføre et lydløst performance-show. Lørdag kveld gikk de samlet ned Akersgata før de plasserte roser ved 22. juli-monumentet og reiste armene i «Y»-form mot himmelen.

Red Brigade oppstod opprinnelig i den engelske byen Bristol og ble skapt av performance-gruppa Invisible Circus, og er tett knyttet til klimaaksjonistgruppa Extinction Rebellion. De røde kappene skal symbolisere «vårt felles blod som forener alle arter», ifølge London-avisa Metro.

Extinction Rebellion holdt en appell der de minnet om de klimaargumentene for å ikke rive Y-blokka og kreve at regjeringen kommer med et fullt klimaregnskap for rivingen og byggingen av nytt regjeringskvartal.

Foto

Mandag morgen var alle spor etter helgens aksjon, fjernet.

Rundt klokken 22 kom politiet som resulterte i at samlingen brøt opp av seg selv.

– Det står visst dårlig til med ytringsfriheten i Norge, sier Johansen som mener det er kritikkverdig av Statsbygg å fjerne kunsten etter bare få timer.

Fredag ble også sirkus- og gjøglergruppa Stella Polaris bortvist fra plassen foran Y-blokka i det de fremførte et dansenummer for å understreke sin misnøye med rivingsprosessen.

I morgen, tirsdag 12. mai, starter Stortingets budsjettforhandlinger. Bystyret i Oslo har lenge støttet rivingsvedtaket, men snudde nylig og ba om en ny utredning for å bevare hele eller deler av Y-blokka.

Men forsøket på en snuoperasjon kommer i siste time: Etter planen skal alle de kjente verkene til Picasso ned før sommeren – deretter vil rivingen starte for alvor. Hele prosessen er beregnet å ta omtrent et år, opplyser Statsbygg.