Eva Joly. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Eva Joly til kamp for Y-blokka

Publisert: 25. juni 2020 kl 11.01
Oppdatert: 25. juni 2020 kl 11.01

Eva Joly, tidligere korrupsjonsetterforsker som nå er valgt inn i EU-parlamentet for De Grønne, nekter å oppgi kampen for å bevare Y-blokka kun uker eller dager før arbeidet med å flytte Pablo Picasso og Carl Nesjars «Fiskerne» og «Måken» fra Y-blokka.

– Det er så usivilisert og så lite raffinert når politikere med viten og vilje destruerer et av de få monumentene Norge har innen arkitektur og kunst i verdensklasse, sier Joly til Klassekampen. Hun mener Y-blokka er Norges fremste bidrag til verdensarkitekturen.

– At et så viktig minne fra etterkrigsperioden i Norge blir revet, er et tegn på krise i det norske samfunnet, og på at pengekreftene og byggeindustrien får et altfor stort spillerom, sier hun.

Sammen med sin sønn, arkitekt Julien Joly, har Eva Joly kontaktet det franske arkitekturakademiet, L’Académie d’Architecture, for å be om støtte til et opprop til forsvar for Y-blokka.

– Det er en dobbelt kriminell handling norske myndigheter nå gjør seg skyldige i, både kulturhistorisk og miljømessig. Innen moderne urbanisme er det ingen som lenger ødelegger alt av historiske bygninger for å bygge et nytt kvartal fra grunnen av, sier Akademimedlemmet Édouard François, som regnes en spydspiss i bevegelsen for grønn arkitektur i Frankrike han.

Joly mener protestene fra det sivile samfunnet blir ikke lyttet til, og prosessen med å rive starter i en periode hvor hele Norge er i unntakstilstand og det ikke er lov å demonstrere. Hun mener rivningen av Y-blokka vil bli stående som en skamplett på Norge og et uttrykk for total mangel på visjonære politikere