Foto
Farah Al Qasimi, Wrestling with Spectres, 2019. Courtesy of the artist and The Third Line, Dubai; Helena Anrather, New York.

Kunst i Stavanger skal gi opplevelser av olje

Publisert: 10. november 2021 kl 09.52
Oppdatert: 10. november 2021 kl 15.16

Kunstnerne utforsker de kulturelle og emosjonelle sidene ved oljen og dens økonomiske og politiske rammer.

Den 12 november på Stavanger kunstmuseum åpner utstillingen «Opplevelser av Olje». Utstillingen kommer som følge av et lengre samarbeidsprosjekt mellom Stavanger kunstmuseum og Fakultet for kunst, Musikk og design ved Universitet i Bergen om hvordan erfaringer av å leve tett på oljen kommer til uttryk i samtidskunst. Utstillingen åpnes av Fritt Ords direktør Knut Olav Åmås.

Olje og andre fossile brennstoff er selve premissleverandøren for dagens samfunn. Disse brennstoffene muliggjør hastigheten i kommunikasjon og forflytning av mennesker og varer. Olje finner vi overalt, enten det er i møbler, klær, maten vi spiser, eller legemidler.

I Norge var det funnet av Ekofisk i 1969 som ble starten på det som ofte referes til som «det norske oljeeventyret».  Oljen har skapt en enorm matriell velstand for noen, men også store naturødeleggelser og politiske konflikter. På hvlike måter har egentlig oljen formet vår nasjonale identitet og individuelle erfaringer? Og hvordan har dette igjen påvirket kunsten?

Utstillingen er kuratert av Anne Szefer Karlsen (ekstern kurator, professor i kuratorpraksis ved Universitet i Bergen) og Helga Nyman (intern kurator i Stavanger kunstmuseum).

Alessandro Marchi

Italiensk kunstner bosatt i Oslo, utdannet ingeniør og arbeidet mange år for et oljefirma i Stavanger. Videreutvikler konseptet sitt Critical Walks for utstillingen, en serie vandringer som kobler statistikk med en kollektiv utforskning av byen.

Liv Bugge

Norsk kunstner bosatt i Oslo. Har laget en film om fysiske møter med olje, som publikum får adgang til ved tre skulpturer utplassert i byen. Verket skal vises parallelt i Stavanger og i Bergen under utstillingsperioden.

Shirin Sabahi

Iransk kunstner, bosatt i Berlin. Viser en film om kunstverket Matter and Mind av Noriyuki Haraguchi i Tehran museum for samtidskunst. Filmen viser hvordan verket, som består av et stort stålkar fylt med motorolje, restaureres og gjenstander som publikum har sluppet ned i oljen hentes ut.

Monira Al Qadiri

Kuwaitisk kunstner, bosatt i Berlin. Viser en serie svevende skulpturer som er modeller av borekroner.

Kiyoshi Yamamoto

Brasiliansk kunstner, bosatt i Bergen. Har laget et verk spesifikt for utstillingen som tar for seg oljeforbindelsen mellom Brasil og Norge i form av et tekstilverk i to deler.

Øyvind Rimbereid

Forfatter bosatt i Stavanger. Har skrevet en epilog til Solaris korrigert (2004) som vises som innleste tekster i utstillingen. Tekstene er en respons på verket 36 Planes of Emotion av kunstnergruppen Raqs Media Collective, som innleder utstillingen.