Billettene til åpningen av det nye Munchmuseet ble utsolgt på kort tid.
Foto

Terje Pedersen / NTB

Munch i Bjørvika åpner snart – med kunst av langt flere enn Edvard Munch

Publisert: 14. oktober 2021 kl 13.08
Oppdatert: 14. oktober 2021 kl 13.08

Oljefondssjef Nicolai Tangen og investor Stein Erik Hagen er blant dem som skal låne ut verk fra sine samlinger til det nye museet.

Det skriver Aftenposten.

Museet Munch i Bjørvika åpner 22. oktober, og oljefondssjef Nicolai Tangen og investor Stein Erik Hagen er blant dem som vil låne ut verk fra sine samlinger.

Tangen har bygget opp både Ako Kunststiftelse og den private Tangen-samlingen. Hagen låner ut verk fra familiens Canica-samling.

Låneavtalene mellom dem varer i første omgang i tre år, men kan forlenges, ifølge Aftenposten.

Jurist og kunsthistoriker Beate Mjaaland er kunst- og prosjektansvarlig for Ako Kunststiftelse og sier at målet er å gjøre kunsten tilgjengelig for allmennheten.

– I tillegg kan utlån til forskjellige utstillinger åpne for nye og spennende tolkinger av samlingen, sier Mjaaland til Aftenposten.

Avhengig av private

Direktør for Munch, Stein Olav Henrichsen, sier det offentlige kunst-Norge er helt avhengig av private samlere og givere.

– Men det er vi som setter premissene og ivaretar de faglige kravene. Det hender at vi får tilbud om kunstverk som vi ikke synes passer inn i samlingen. Da takker vi pent nei. De kunstfaglige kvalitetene avgjør hva vi velger å vise, sier Henrichsen til Aftenposten.

Det er Munch-samlingen og Stenersen-samlingen som vil være tyngdepunktet i det nye museet. Oslo kommune overførte i 2010 ansvaret for Stenersen-samlingen til Munchmuseet. I tillegg har museet ansvaret for Amaldus Nielsen-samlingen og Ravensberg-samlingen.

Investor og kunstsamler Christian Bjelland har også langtidsdeponert et verk av kunstneren Bjarne Melgaard til Munch. Melgaard har selv lånt ut to verk til museet for en periode på ti år.