Under koronapandemien har nordmenn kjøpt mer bildekunst enn noensinne før.
Foto
Terje Bendiksby / NTB

Omsetningen av kunst slår alle tidligere rekorder

Publisert: 15. november 2021 kl 08.43
Oppdatert: 15. november 2021 kl 08.44

Kunstinteresserte kjøper mer kunst enn før. Unge kjøpere byr oftere og mer, ifølge kunsthandelen Blomqvist.

I år vil omsetningen av kunst slå alle tidligere rekorder, viser en fersk prognose fra Bildende Kunstneres Hjelpefond (BKH). Det skriver Klassekampen.

Fondet forvalter den såkalte kunstavgiften, en lovpålagt avgift på fem prosent for salg av bildekunst. I fjor ble det innbetalt 40,1 millioner kroner, som var ny rekord i nominelle kroner. I år viser en foreløpig prognose 47,5 millioner ved årets utgang. Det tilsier en økning på nesten 20 prosent.

Hege Imerslund, direktør i BKH, sier dette representerer en realøkning for første gang siden 2015.

Pengene som samles inn gis tilbake til kunstnere i form av stipender og tilskudd.

– Dette er veldig gode nyheter for kunstnere og for fondet, sier Imerslund.

Salgsprosent på 94

Saken fortsetter under annonsen

Mye av salget foregår på nettet. Om lag 70 prosent av kunsthandelen Blomqvists omsetning kommer fra nettauksjoner, forteller daglig leder Knut Forsberg til Klassekampen.

– Første halvår i år har vært det beste vi har hatt noensinne. 2021 ligger an til å bli minst like bra som i fjor, som var ny rekord for oss, sier Forsberg.

Dersom BKHs prognose slår til, vil årets kunstavgift tilsvare en total omsetning på 960 millioner kroner. I fjor var det høstmånedene som ga et uventet stort oppsving. Hvis det samme skjer i år, vil omsetningen bikke over én milliard kroner.

Den avgiftsbelagte kunsten som innrapportertes til BKH utgjør likevel bare halvparten av de samlede omsetningen i det norske kunstmarkedet. Ifølge en tidligere beregning fra Kulturrådet, var de totale inntektene for visuell kunst i 2019 1,8 milliarder kroner.

Det er både de yngste og eldste kunstsamlerne som har bidratt til å gi kunstmarkedet et solid løft i år, viser Blomqvists statistikk.

– Før var vi fornøyd om vi solgte 70 prosent av maleriene på første forsøk på våre nettauksjoner. Nå ligger salgsprosenten på 94. De yngre kjøperne er ikke redde for å by over minstepris, sier Forsberg.