Foto

Illustrasjon: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Åpner nytt kunstsenter på Svalbard

Publisert: 1. desember 2022 kl 11.17
Oppdatert: 1. desember 2022 kl 11.17

­Kunstsenteret Nordover blir det nye hjemmet til Kåre Tveter-samlingen og gjennom samarbeid med Nordnorsk Kunstmuseum får Nordover et levende program med utstillinger av internasjonal standard på 78-grader nord. 

Navnet Nordover springer ut av historier fra lokalsamfunnet og Longyearbyens unike formål og tradisjon. Nordover skal minne om en reise mot nord – en reise både besøkende og fastboende må gjøre for å komme til det nye kunstsenteret midt i Longyearbyen.

– Nordover skal sørge for å tilby lokalsamfunnet og besøkende et levende program med interessante og inspirerende utstillinger, kunstopplevelser og andre arrangementer. Nordover er sentralt plassert og skal være en bærebjelke i lokalsamfunnet, et sted hvor publikum kan komme for å lære, bli inspirert og utveksle ideer, sier Are Nundal, enhetsleder for kultur og idrett i Longyearbyen lokalstyre.

Kunstsenteret blir det nye hjemmet til Kåre Tveter-samlingen. Den nye utstillingen skal fortelle historien om Kåre Tveter, hans tilknytning til Svalbard og vise verkene som er inspirert av hans tid her.

I tillegg til samarbeidet med Kåre Tveter-stiftelsen har Longyearbyen lokalstyre inngått samarbeid med Nordnorsk Kunstmuseum.

– Samarbeidet med Nordnorsk Kunstmuseum styrker Nordover. Med sin omfattende samling og kompetanse skal de gi Longyearbyen permanente og midlertidige utstillinger av internasjonal standard og vi ser nå frem til å se åpningsutstillingen «Dilemma» som viser nylig innkjøpte verk fra Nordnorsk Kunstmuseums samling, sier Nundal.

Åpningsutstillingen, «Dilemma», består av samiske og norske, samt en kvensk kunstner som gjennom kunsten problematiserer de utfordringer menneskene står ovenfor i vår tid, noe som særlig gjelder miljø, økologisk nedbrytning og klimautfordringene.

– Vi er glade for at Longyearbyen lokalstyre inviterte oss inn i et samarbeid som har ført til kunstsenteret Nordover. Museet vårt har en historie med engasjement med Svalbard, som stammer tilbake til Kunsthall Svalbard-prosjektet som ble startet i 2016, med Svalbard Museum. Nordnorsk Kunstmuseum er et museum for og i nord, og har derfor ansvar for å betjene alle samfunnene i nord, og Svalbard er sentralt i dette, legger han til.

Svalbard bringer med seg et sterkt fokus på mange av de sentrale problemene vår verden står overfor i dag, fra klimakrisen, geopolitiske bekymringer og teknologiens fremtidige innvirkning på livene våre.

– Det som skjer på Svalbard, har global resonans. Kunstnere kan gi oss en unik innsikt i slike bekymringer. Gjennom vårt samarbeid med Nordover, og vårt nye partnerskap med Artica Svalbard, er vi glade for å jobbe tett med svalbardsamfunnene, og kunstnere fra hele verden for å koble til disse problemstillingene gjennom våre fremtidige kunstprosjekter, sier Katya García-Antón, direktør og sjefskurator ved Nordnorsk Kunstmuseum.

Nordnorsk kunstmuseum samarbeider tett med ungdomsklubben i Longyearbyen og det planlegges nå workshops med ungdommene der flere av kunstnerne vil bidra.

– Det blir spennende å se hvordan vi nå kan oppnå positive effekter av samlokaliseringen i Nordover. Det unike konseptet med ungdomsklubb, kino, selvstyrt ungdomshus og galleri i samme bygg gir mange muligheter. På åpningsdagen skal nysgjerrige ungdommer ha den første kreative arbeidsøkten sammen med kunstnerne. Det gleder vi oss til, sier Katrine Boel Gregussen, ungdomskoordinator i Longyearbyen lokalstyre.