Odd Nerdrum og familien vil ta ansvar for å tilgjengeliggjøre hans bilder gjennom et Nerdrum-museum. Her fra en tidligere utstilling  på Edsviks kunsthall i Stockholm. Foto: Lars Pehrson / Scanpix Foto

Nerdrum vil selv gjøre kunsten sin tilgjengelig for publikum

Publisert: 12. desember 2022 kl 16.31
Oppdatert: 12. desember 2022 kl 16.39

Dette skriver Kapital.

– Å bli kjøpt opp av kunstmuseer er svært viktig for kunstnere. Det gir dem plass i kunsthistorien - i evigheten. Det er et sterkt behov mange kunstnere har, og mange får det ønsket oppfylt fordi de blir innkjøpt. Så er det slik at Odd Nerdrum er veldig dårlig representert i norske kunstmuseer, sier kunstsosiolog Dag Solhjell til Kapital. 

I et nylig portrettintervju i Dagbladet, fortalte Turid Spildo, Odd Nerdrums ektefelle, at familien planlegger å lage et Nerdrum-museum.

Nerdrum er ikke den første kunstneren som selv må tilgjengeliggjøre kunsten sin for publikum. Solhjell forklarer at en rekke ny-figurative kunstnere er populære hos et bredt publikum, mens de er upopulære blant kunstkritikere, kuratorer og kunstmuseer.

Nasjonalmuseet, som Solhjell anser som det beste stedet å bli kjøpt av en kunstner, har kjøpt seks av Nerdrums bilder. Solhjell mener det er skamløst at Nasjonalmuseet ikke har kjøpt flere.

Tidligere direktør ved Haugar Kunstmuseum, Jan Åke Petterson, er enig. 

– I 1980- og 90-årene lagde Nerdrum en god del arbeider som rett og slett er fremragende. Det er litt kjedelig at alle disse arbeidene bare er i privat eie og ikke kan sees, sier han.