Kunst

«Human nature - Menneskets natur», Ingela Ihrman - «The Giant Hogweed»

Ny utstilling: «Menneskets Natur»

I utstillingen «Menneskets Natur» på Telemark kunstmuseum presenteres en bred sammenstilling av kunstnere, uttrykk og medier. Felles for dem alle er at de på ulike vis tar fatt i menneskenes forhold til, og inngrep i, naturen.

Publisert Sist oppdatert

Den 15. november i år anslo FN at vi har nådd en befolkning på 8 milliarder mennesker på jorden. Naturen må stadig tilpasses en økende befolknings behov for ressurser, samtidig øker redselen for at vi ødelegger naturen vi er avhengig av.

Hvilket forhold har vi mennesker egentlig til naturen, og hvordan har dette endret seg gjennom tidene? Gruppeutstillingen «Menneskets Natur» viser flere kunstnere fra både samtid og fortid som har skildret menneskets forhold til den nordiske naturen, og til inngrepene som gjøres i vår natur.

Kunster Ingeborg Annie Lindahl med verket Rjukanfossen i arbeidsprosess. Foto Telemark kunstmuseum

I utstillingen «Menneskets Natur» presenteres en bred sammenstilling av kunstnere, uttrykk og medier. Felles for dem alle er at de på ulikt vis tar fatt i menneskenes forhold til, og inngrep i, naturen. Gjennom kunstneriske uttrykk skildrer de menneskets forhold til naturen vi omgir oss med. For kanskje ligger det i menneskets natur å ville temme den ville naturen, eller er det slik at naturen tilhører oss mennesker -slik at vi kan utnytte den slik vi ønsker?

Fra sublim natur til klimakrise

Fascinasjon for naturen er ikke et nytt fenomen i kunsthistorien. På begynnelsen av 1800-tallet skapte kunstnerne skildringer av en urørt natur gjennom sublime skildringer. Med industriutviklingen på begynnelsen av 1900-tallet skjedde en endring i skildringene. Menneskets forsøk på å temme naturen, legge fosser i rør og bygge ut en omfattende industri i den norske naturen ble skildret som et tegn på nye og bedre tider.

Kunstner Ingeborg Annie Lindahl. Foto Jon Erlend Lindahl

I moderne tid har menneskers inngripen i naturen blant annet resultert i politisk kunst og protestkunst som tematiserer naturvern og klimaendringer. Utstillingen ønsker å reflekter rundt spørsmål om hvordan vi påvirker våre naturlige omgivelser, og hvordan ulike industrielle endringer av landskapet kan påvirke vår oppfattelse av hvordan natur skal se ut.

Kurator Susanne G Lange fra Telemark kunstmuseum og kunster Ingeborg Annie Lindahl. Foto Telemark kunstmuseum

De senere års store naturkatastrofer som skogbranner, flommer og skred viser hvor lite vi har å stille opp med når naturen «slår tilbake», og setter tematikken på dagsorden.

I utstillingen «Menneskets Natur» viser vi et bredt spekter av kunstneriske skildringer av naturen som viser hvordan menneskets forhold til naturen har endret seg over tid.

Om Kunstnerne

Elina Brotherus (FI) (f.1972) en internasjonalt anerkjent fotograf og videokunstner. Hun er utdannet ved Aalto University og University of Helsinki, og begynte å stille ut internasjonalt i 1997. Arbeidene hennes er i offentlige samlinger som Pompidou-senteret, Paris, Kiasma-museet, Helsinki, Moderna Museet, Stockholm, Museum Folkwang, Essen, og MAXXI, Roma.

Adrian Bugge (NO) arbeider med fotografiske undersøkelser av natur, arkitektur og forvandlinger av omgivelsene over tid. Han er utdannet fra NISS Robert Meyer kunsthøgskole for fotografiske og digitale medier og Kunsthistorie ved Universitetet i Oslo.

Ingela Ihrman (SE) (f. 1985) er en kunstner med base i Malmö. Hun studerte ved Konstfack, Stockholm, og hennes kunstneriske praksis beveger seg fritt mellom performancekunst og installasjoner.

Tom Kosmo (NO) (f. 1975) er utdannet ved Kunsthøyskolen i Bergen i 2002-2005 og Nordland Kunst – og Filmskole i 1991-2001. Kosmo er blant Norges fremste grafikere og er innkjøpt av blant annet Nasjonalmuseet, Norsk Kritikerlag, Bergen Kunstmuseum og Voss Kunstlag.

Theodor Kittelsen (NO) (1857 -1914) var en maler, tegner og illustratør. Han var elev under Wilhelm von Hannos tegneskole i Christiania og ved det kongelige kunstakademiet i München. Kittelsen er mest kjent som illustratør av Asbjørnsen og Moes norske folkeeventyr.

Ingeborg Annie Lindahl (NO) (f. 1981) fra Harstad er billedkunstner, kurator, KORO-konsulent, og medlem i NBK, UKS, NNBK og Tegnerforbundet. Hun er utdannet fra Kunst og designhøgskolen i Bergen og Kunstakademiet i Tromsø. Lindahl utvikler stedsspesifikke installasjoner i ulike medier, og arbeider ofte med storskala krittegninger og installasjoner.

Gustav Adolph Mordt (NO) (1826 – 1856) var elev ved Kunstakademiet i København og under Hans Gude i Düsseldorf. Han malte romantiske landskaper og er blant annet innkjøpt av Nasjonalmuseet.

Severin Segelcke (NO) (1867 - 1940) var en norsk offiser, billedkunstner og illustratør. Segelcke var autodidakt. Han malte landskapsmaleri og portretter og har illustrert en rekke bøker.

Maiken Stene (NO) (f. 1983) er utdannet ved Cooper Union School of Art, New York (2008) og Konsthögskolan i Malmö (2010-2013). Stene jobber med maleri, installasjon, tekst, video og foto som tematiserer hvordan mennesker samhandler med og visuelt representerer naturen, både tradisjonelt og i dag.

UTSTILLINGSÅPNING

Utstillingen åpner lørdag 26. november kl. 13.00.

Åpningstale ved Tommy Sørbø, forfatter, kunsthistoriker, og dramatiker.

Musikk ved den folkekjære og samfunnsengasjerte Tove Bøygard, låtskriver, musiker og sanger.

Powered by Labrador CMS