Kunst

Arrangørene bak «Når Kunsten Vil Noe»: Kunstnerne (fra venstre) Hanne S Nilsen, Jan R. Iversen, Kai Mørk Mortensen, Martha Sofie Simonsen og Kristin Josefine Solstad.

– Kunstnere er forvist til andre steder i inn- og utland eller til digitale plattformer

Til tross for at Tromsø er en levende kulturby og har et vitalt og anerkjent kunstmiljø i vekst, mangler byen tilgjengelige visningsarenaer for enkelte kunstformer, ifølge arrangørene bak «Når Kunsten Vil Noe».

Publisert Sist oppdatert

– Når visningsarenaer for enkelte kunstformer er mangelvare, får publikum liten innsikt i samtidens kunstproduksjon i lokalmiljøet og i samtiden, sier kunst- og kultursosiolog Kristin Josefine Solstad.

Hun er del av en prosjektgruppe på fem som har jobbet frem Tromsøutstillingen 2023, et supplement til visning av samtidskunst.

Hun forteller at Tromsø har et vitalt og anerkjent kunstmiljø i vekst, men at byen likevel mangler tilgjengelige visningsarenaer for enkelte kunstformer, som maleri, skulptur, fotografi og tekstil.

– Kunstnere er enten forvist til andre steder i inn- og utland eller til digitale plattformer for å få vist sin kunst.

Dette ville de gjøre noe med, noe som har resultert i «Når Kunsten Vil Noe», Tromsøs største utstilling i år om man ser på antall deltagende kunstnere.

Kan være et vindu nasjonalt og internasjonalt

Solstad er hovedkurator og forteller at det er et kunstnerstyrt utstillingskonsept med virksomme kunstnere fra Tromsø og omegn.

– I år viser vi fram kunstverk fra 24 kunstnere. Dette er et pilotprosjekt med ønske om å jobbe videre for å få framtidig utstillingsarrangement, gjerne som en årlig nordnorsk høstutstilling.

De ønsker å vise frem tradisjonsbærende kunstformer som supplement for eksempel til kunstformene installasjon, readymades, performance, film og tematiske utstillinger som er knyttet til andre bransjer i samfunnslivet.

– Slik sett vil Tromsøutstillingen bidra til å synliggjøre mangfoldet i kunstproduksjon i vår samtid. Det vil være til hjelp for kunstnerne til å kunne fortsette å bo og å virke i nord. Å legge til rette for inntjeningsmuligheter for kunstnerne, og å hindre for utenforskap, er en forutsetning for å motvirke fraflytting, samtidig som Tromsøutstillinga kan være et vindu utad til nasjonale og internasjonale kunstarenaer. Mangel på visningssteder frarøver også publikum tilgang på samtidskunst innen ovennevnte kunstformer som produseres i lokalmiljøet.

En kontemporær kunstepoke

Tidligere hadde Tromsø en «Mørketidsutstillingen» som også åpnet for deltakelse fra kunstnere i Tromsø og omegn. Sist gang denne ble vist, var i 2005 eller 2006.

– Mangfold i kunstproduksjon handler ikke bare om geografisk, sosial og kulturell tilhørighet. Det handler også om mangfold i kunstproduksjon. Vi lever i en kontemporær kunstepoke, som professor Gunnar Danbolt (UiB) så godt beskriver vår samtid, sier hun.

Alle deltagende kunstnere har med inntil to verk hver.

– På sikt vil vi etablere en årlig Open Call, med juryert utvelgelse. I vår trekulturelle nasjon vil både samisk, norsk og kvensk kunst være representert, men ikke i fokus. Der står kunstverket, for kunstverket selv avslører sin opphavsmann.

Tromsøutstillingen 2023 er åpen fra 31.oktober til 26. november.

Powered by Labrador CMS