I 1939 hang Munch-verket «Dans på stranden» om bord på passasjerskipet «Black Watch», som seilte mellom Oslo og Newcastle. Foto: Sotheby's.

Fire meter Munch under hammeren på Sotheby's

Publisert: 17. januar 2023 kl 08.46
Oppdatert: 17. januar 2023 kl 09.59

Det skriver Sotheby's om Munch-verket, som har vært i den norske Olsen-familiens eie siden 1934. Det selges ifølge pressemeldingen «som del av et restitusjonsoppgjør med familien til den ledende, jødiske kunstsamleren Curt Glaser».

«Dans på stranden» har en mangslungen historikk. Munch fikk i 1906 å lage et større bestillingsverk til Max Reinhardts avantgardeteater i Berlin i 1906, med i alt 12 større lerreter. den såkalte Reinhardt-frisen.

Det fire meter lange bildet som nå går på auksjon er «den monumentale kulminasjonen av serien». Da teatret ble pusset opp i 1912, ble serien splittet opp. «Dans på stranden» ble kjøpt av Glaser – kunstprofessoren som var en viktig kulturskikkelse i mellomkrigstidens Berlin, og som også var en nabo og venn av Edvard Munch.

Men han var av jødisk herkomst, og måtte selge kunstsamlingen sin da han flyktet i 1933.

Munch-verket fant veien til et auksjonshus i Norge, der en annen Munch-nabo, Thomas Olsen, kjøpte det for 89 år siden. Siden har «Dans på stranden» vært i Olsen-familiens eie. Tidlig i 1939 hang det om bord på passasjerskipet MS «Black Watch», før Olsen tok alle Munch-verkene sine og gjemte dem fra tyskerne hele krigen.

Kunstmuseet i Basel, som kjøpte 200 kunstverk fra Glasers samling i 1933 – inklusive to Munch-bilder, gikk i 2020 med på et restitusjonsoppgjør med hans arvinger, etter å ha avslått 2004-forespørsel, ifølge Artnet News.

Når «Dans på stranden» vises frem i London fra 22. februar til 1. mars, er det første gang det er å se offentlig siden 1979, ifølge Sotheby's. Det vil også fremvises digitalt i Hongkong og New York i februar.