Kunst

Flytårnet stasjon. Illustrasjon: Mestres Wåge, Imago-Atelier de Arquitectura Engharia Lda og Josè Gigante - Arquitecto Ld.

Inviterer til nordisk kunstkonkurranse på stasjonene til Fornebubanen

Oslo kommune og Viken fylkeskommune inviterer nå kunstnere i Norden til å delta i en åpen prekvalifisering om å utforme kunsten på Fornebubanens seks stasjoner.

Publisert Sist oppdatert

­Fornebubanen er den største t-baneutbyggingen i hovedstadsområdet på mange tiår. Prosjektet er nå kommet så langt at det er tid for å planlegge for kunst på stasjonene.

Oslo kommune og Viken fylkeskommune inviterer nå kunstnere i Norden til å delta i en åpen prekvalifisering om å utforme kunsten på Fornebubanens seks stasjoner. Fornebubanens kunst skal gå i dialog med stasjonenes karakteristiske arkitektur og med omkringliggende bymiljø.

Kunstnere kan søke prekvalifisering frem til og med 30. april 2023. På bakgrunn av prekvalifiseringen, vil kunstutvalget invitere et utvalg av kunstnerne til konkurranser hvor det skal leveres konkrete forslag på kunst. Det vil være én konkurranse per stasjon, og velges en kunstner / kunstnergruppe per stasjon. Kunstnerne som inviteres med i konkurransen vil bli honorert for bidraget.

Fornebuporten stasjon. Illustrasjon: Zaha Hadid Architects og A-lab.

Viken fylkeskommune ved seksjon kulturutvikling og Oslo kommune ved Oslo kommunes kunstsamling har den kunstfaglige ledelsen for kunstutvalgets arbeid. Det er avsatt en foreløpig sum på 22 millioner kroner til kunst på Fornebubanen totalt, inklusiv administrasjon, 5 prosent kunstavgift, kommunikasjon og formidling. Summen, og konkurransen for øvrig, følger tradisjonen for utsmykking av stasjoner, skoler og offentlige bygg i Oslo og Viken.

Bidrag fra hele Norden

Mari F. Sundet er kunstfaglig prosjektleder og kurator for Oslo kommunes kunstsamling. Hun sier til Samtiden at de har valgt å henvende seg til kunstnere i hele Norden, for å være sikre på å få nok bidrag.

– Dette er en omfattende utlysning der 3 kunstnere skal inviteres inn i konkurranse per stasjon, 18 kunstnere alt i alt. Vi ønsket å utvide til Norden for å være sikre på at massen interesserte kunstnere var omfattende nok til å ha gode valgmuligheter per stasjon.

Mari F. Sundet er kunstfaglig prosjektleder og kurator i Oslo kommunes kunstsamling. Foto: Ingvild Brekke Myklebust.

– Hvorfor har dere valgt konkurranse, fremfor å blinke dere ut noen kunstnere som passer profilen?

– Åpen prekvalifisering, som innebærer at kunstnere melder interesse for oppdraget med portfolio av tidligere arbeider og motivasjonstekst, gir oss muligheten til å bli kjent med nye kunstnerskap og til å gjøre en grundigere jobb i å velge kunstnere som skal inviteres inn i konkurranse. Det handler om å finne de best egnede kunstnerne, ikke kun velge kunstnerne vi kjenner fra før av. I kommunen og fylkeskommunen har vi også tette bånd til kunstfeltet, som oppdragsgiver og tilrettelegger. Det er en del av vår oppgave å sørge for at flere kunstnere får tilgang til å søke på oppdrag, og at vi er transparente i prosessen.

Vækerø stasjon. Illustrasjon: Gottlieb Paludan Architects og L2 Arkitekter.

For at de skal få kunst som er i tett dialog med arkitekturen på t-banestasjonene, har de valgt å avholde én konkurranse per stasjon, utdyper Sundet:

– I konkurranse utformer de inviterte kunstnerne konkrete idéer til stasjonen. For at vi skal få idéer – skisser til utforming, materialer, plan for gjennomføring og budsjett, må vi ha én konkurranse per stasjon. Alle stasjonene på Fornebubanen er unikt utformet av flere team arkitekter. Kunstverkene som skal utvikles i konkurransen skal utvikles i tett dialog med stasjonens arkitektur.

Visuell overhaling som er tro mot arkitekturen

– De aller fleste t-banestasjonene i Oslo er blitt utsmykket med kunst, noe som har bidratt til å skape et unikt og gjenkjennbart uttrykk for stasjonene. Vi håper at nordiske kunstnere finner Fornebubanen interessant og at vi får inn bidrag som vil løfte stasjonene visuelt og videreføre det arkitektoniske uttrykket, sier etatsdirektør Irene Måsøval i Fornebubanen.

Daniella van Dijk-Wennberg, avdelingsdirektør i Oslo kommunes kunstsamling i Kulturetaten, håper på verdifull kompetanseoverføring i prosessen:

– Fornebubanen er et viktig prosjekt der vi får muligheten til å etablere kunst som både går i dialog med arkitekturen og med omkringliggende bymiljø. I dette prosjektet jobbes det også på tvers av fylkesgrensen mellom Viken og Oslo. Det gir verdifull kunstfaglig kompetanseoverføring. Vår ambisjon er et helhetlig prosjekt for Fornebubanen som også resulterer i at gode kunstverk innlemmes i de respektive kunstsamlingene – Oslos og Vikens, sier Daniella van Dijk-Wennberg.

Prosjektet Kunst på Fornebubanen gjennomføres frem til 2027. Kunsten skal være ferdig installert på hver stasjon og / eller i tilknytning til stasjonene før test og idriftsettelse av Fornebubanen starter. Se egen nettside for prekvalifiseringen her.

Powered by Labrador CMS