Kunst

Fra Sandefjord Kunstforenings sommerutstilling 2022: «Vi står på sammenraste hull», Sverre Malling (tegning), Sverre Gullesen (skulptur). Sandefjord Kunstforening er blant dem som mottar støtte av Kulturrådet.

Kutt i kunststøtte – frykter de må legge ned

Fra januar har flere mindre visningssteder for kunst fått store kutt i bevilgningen fra Kulturrådet. Enkelte frykter de må legge ned om de ikke får inn andre tilskudd.

Publisert Sist oppdatert

Det er i arrangørstøtteordningen for visuell kunst, som skal gi langsiktig virksomhetsstøtte og bidra til forutsigbarhet for arrangører, at flere mindre visningssteder nå opplever kutt fra Kulturrådet.

Flesteparten av visningsstedene som har fått kutt i arrangørstøtte, befinner seg i Bergen, ifølge Klassekampen.

– Vi driver på helt marginale budsjetter allerede, så dette går åpenbart utover kunstnerne som stilles ut hos oss, sier Morten Kvamme i Tag Team Studio i Bergen til avisa.

For Tag Team Studio dreier det seg om 100.000 kroner mindre i støtte i året, ifølge oversikten hos Kulturrådet.

LES OGSÅ: Leder i Kulturrådet med kraftig kritikk: – Det er gjort stor skade

Bevilgningen gis som regel for tre år av gangen og skal sikre følgende: bred formidling over hele landet av profesjonell samtidskunst; bidra til et mangfold av kunstuttrykk av høy kvalitet, og; bidra til faglig utvikling og større forutsigbarhet i programmering, planlegging og drift.

Det var 33 prosjekter som denne gang fikk bevilget penger gjennom ordningen. Det kom inn 74 søknader.

– Går utover de svakeste

Av disse 33 er det flere som får mindre enn det de har fått tidligere. Med prisveksten ellers i samfunnet, treffer naturlig nok kuttene i budsjettene ekstra hardt.

Kvamme er opptatt av viktigheten av små visningssteder, og at de store kunstaktørene, som nasjonale museer, er avhengig av dem.

– Det er vi, de små aktørene, som driver med rekruttering av kunstnere til feltet, som helhet, så dette går utover de svakeste i næringskjeden, sier Kvamme til Klassekampen.

På spørsmål om når det ikke går lenger, svarer Kvamme:

– Vi er langt over smertegrensa. Hvis vi ikke får inn andre tilskudd, må vi legge ned.

Hardt presset

Rikke G. Komissar er utvalgsleder i Kulturrådet. Foto Trym Warloe

Rikke Komissar, leder av utvalget for arrangørstøtte for visuell kunst i Kulturrådet, skriver i en e-post til Klassekampen at ordningen er hardt presset.

«Budsjettramma for 2023 var på rundt 44 millioner kroner, noe som er mindre enn det vi trenger for å møte behovet i feltet.»

Hun forteller at utvalget ønsket å få inn nye aktører i ordningen, noe som førte til kutt i beløp til andre, og medgir også at det visuelle feltet er «sterkt underfinansiert».

Powered by Labrador CMS