Museum

Liv Ramskjær, generalsekretær i Museumsforbundet.

– To overraskende kutt i et pausebudsjett uten vesentlige satsinger for museene

Generalsekretær for Museumsforbundet karakteriserer det fremlagte statsbudsjettforslaget som et «på stedet hvil»-budsjett tilpasset krisetiden vi er inne i.

Publisert Sist oppdatert

– Forslaget til statsbudsjettet 2023 er i tråd med Museumsforbundets lave forventninger etter de mange forhåndssignaler om at det ikke ville bli et vekstbudsjett, snarere et kuttbudsjett, skriver Liv Ramskjær, generalsekretær for Museumsforbundet, i en pressemelding.

– ­I Kulturdepartementets budsjettproposisjon er det stort sett videreføring av igangsatte satsinger for museene, som til Interregionalt marinarkeologisk samarbeid (IRMAS), og tidligere bevilgninger til museumsbygg som omtales med noen få unntak, sier hun.

Preus museum styrkes med to millioner kroner for å sette museet bedre i stand til å forvalte to historiske gjenstandssamlinger – den filmtekniske samlingen som tidligere ble oppbevart av Norsk Filminstitutt og den tekniske delen av Preus museums fotohistoriske samling. Nasjonalmuseet får en økning på kr 232,3 millioner kroner for å legge til rette for nødvendig vakthold og sikring av museets samlinger og til utvikling av et bredt publikumstilbud både i Oslo og landet for øvrig.

– Ut over dette er det forslag om fem millioner kroner til satsing på samisk kunst til videre planlegging av nybygg for RiddoDuattarMuseet som vi understreker er viktig, sier Ramskjær.

Overraskende kutt

– I budsjettforslaget foreslås det imidlertid noe overraskende å kutte tilskuddene til Astrup Fearnley-museet og Kistefos-museet. Det representerer en innsparing på til sammen tre millioner kroner. Kuttet er ikke omtalt i proposisjonen, så det er uklart om det er samme politiske begrunnelse for dette kuttet som for avviklingen av gaveforsterkningen som er signalisert i Hurdalsplattformen, sier hun.

At museene får en prisomregning på 2,9-3,0 % vil bevege kompensasjonen for pris og lønnsvekst opp på et mer reelt nivå enn man har hatt de siste årene. Regjeringen har beregnet KPI til 2,8 for 2023, som Ramskjær poengterer at er et skritt i riktig retning, men at det imidlertid ikke umiddelbart vil tette tapet fra mange år med ABE-reform.

– Museumsforbundet har merket seg at museene som åpnet nybygg i 2022, og som ikke fikk noen kompensasjon for økte driftskostnader i forbindelse med årets budsjett, heller ikke får det for 2023. De får bare den samme økningen som de øvrige museer får, sier Ramskjær.

Museumsforbundet hadde forventet at dette ble kompensert for i 2023-budsjettet. Dersom dette i realiteten er etablering av en ny praksis, vil det fort bli slik at nybygg vil tappe andre deler av museenes økonomi og redusere mulighet til å ivareta samfunnsoppdraget på en tilfredsstillende måte.

– Kulturdepartementet har tydelige ambisjoner og forventninger til museene også i budsjettforslaget for 2023 med henvisning til Museumsmeldingen og forventningene til musene som ligger i den, sier Ramskjær.

Strømkostnader

Museumsforbundet undersøkte nylig hvordan de økte strømkostnadene rammer museenes økonomi og drift. Den viset at nedskjæringer i antall ansatte og tilbudet til publikum er noe mange nå må iverksette.

– Museumsforbundets bekymring er at museenes økonomi blir så svekket at ivaretakelsen av samfunnsoppdraget til museene svekkes. Det er ingen tjent med. Hvorvidt strømstøtteordningene vil løse denne utfordringen gjenstår å se, sier Ramskjær.

Powered by Labrador CMS