Holmsbu billedgalleri er et kunstmuseum og galleri på Holmsbu i Hurum kommune. Museet har faste samlinger av Henrik Sørensen, Thorvald Erichsen og Oluf Wold-Thorne.
Foto
Terje Pedersen / NTB

Ber om redningsaksjon etter brudd med Drammen Museum

Publisert: 19. august 2021 kl 10.39
Oppdatert: 19. august 2021 kl 10.54

Holmsbu kunstmuseum holder til i arkitekt Bjart Mohrs bygning fra 1973 på Holmsbu i Hurum. For å komme til galleriet må man gå gjennom skogen, som var et av flere motiv for kunstnerne som malte i området på begynnelsen av 1900-tallet.

Holmsbukolonien var en av Skandinavias største kunstnerkolonier på denne tiden. Galleriet er reist til minne om kunstnerne som holdt til der, og spesielt Oluf Wold Torne (1867-1919), Thorvald Erichsen (1868-1939) og Henrik Sørensen (1882-1962), som var de ledende skikkelsene i kunstnerkolonien.

Brudd med Drammen Museum

Etter den såkalte museumsreformen tidlig på 2000-tallet har det vært Drammens Museum som har hatt ansvaret for å holde Holmsbu-museet åpent for publikum.

Men etter at stiftelsen som eier museet begynte å stille kritiske spørsmål om hva som var blitt utført av museumsfaglig arbeid på Holmsbu, valgte Drammens Museum valgt å si opp hele avtalen – med virkning fra årsskiftet. Det skriver Klassekampen.

Dermed må eierstiftelsen finne nye samarbeidspartnere som kan bidra med finansiering og museumsfaglig kompetanse, ifølge avisa.

I svært dårlig stand

Klassekampen skriver at Ellen Lerberg, nestleder i stiftelsen som også eier samlingene som Henrik Sørensen etterlot seg etter sin død, fikk hakeslepp da hun åpnet dørene til det som tjener som museets magasin for oppbevaring av kunst.

Her fant hun blant annet et fotoalbum som hadde tilhørt kunstneren, men som nå var blitt ødelagt av mugg.

– Han var sentral i norsk kunstliv i flere tiår, helt fram til han døde i 1962. At denne delen av arven etter ham ikke er bedre ivaretatt, er trist for hele museums-Norge, sier Lerberg, som til daglig er seniorkurator ved Nasjonalmuseets formidlingsavdeling.

Hun synes det virker som det er gjort lite for å ta vare på samlingen, og sier til avisa at museet i verste fall må stenge dersom det ikke kommer en løsning.

Hun mener det er et nasjonalt anliggende å løfte museet ut av krisa det befinner seg i.

– Jeg mener vi bør be om et møte med Kulturdepartementet for å drøfte dette. Men det kan være lurt å vente til etter valget og et eventuelt regjeringsskifte, sier hun.