TAR OVER I MARS: Når MUNCH-museet tar over bygget i Bjørvika i mars, må det gjennomgå flere måneders testing før kunsten kan flytte inn og museet åpne, forteller museumsdirektør Stein Olav Henrichsen.
Foto
Fredrik Hagen / NTB
Det nye Munch-museet

Må igjennom tre måneders testing av klimaanlegg før åpning

Publisert: 5. mars 2021 kl 08.50
Oppdatert: 26. mars 2021 kl 11.11

Museumsdirektør Stein Olav Henrichsen håper å kunne overta bygget i Bjørvika i løpet av mars måned. Når det åpner, får det nye museet navnet MUNCH.

Etter overtakelse må museet bruke let par måneder på å kjøre tester og sjekke at alt fungerer som det skal, forklarer Henrichsen. Det er først etter det de tør å sette en konkret åpningsdato. Planen er uansett å åpne for publikum til høsten, og selv om koronaen er med på å skape usikkerhet, tror han det blir en fysisk åpning.

– Uansett vil vi ha en stor digital åpning. Det blir en verdensbegivenhet, og vi opplever stor internasjonal interesse for dette, sier Henrichsen til Dagsavisen.

Testene som må kjøres før museets 42.000 kunstverk og objekter flyttes inn, er blant annet intensiv test av klimaanlegget. Anlegget må vise stabilitet i minst tre måneder etter overtakelsen før kunsten kan flytte inn sier konservator Eva Storevik Tveit. Veldig høye eller lave temperaturer eller luftfuktighet kan nemlig være med på å skade verkene.

Selv var ikke Munch en stor konservator. Han var heller ganske røff og skjødesløs med maleriene sine. Mange av hans verk ble etter hans død funnet i utendørsatelierer og i kjellere under huset på Ekely. Han malte også friskt utendørs og inne i trekkfulle lokaler.

Tveit tror likevel ikke Munch mente å ødelegge maleriene sine, og sier til Dagsavisen at det nok handlet om omstendigheter:

– Det var nok en konsekvens av praktiske omstendigheter, som at noen av maleriene hans var så store at han ikke hadde plass til å lagre dem inne. Men også de maleriene han malte innendørs, ble malt i et slags utendørsklima. Det var trekkfullt der han bodde. Munch fortalte sjøl at han hadde vært ute og feid snø av maleriene sine, med en holdning som sa: «Ja, hva skal en gjøre, da?» Han gjorde nok så godt han kunne, tror Tveit.