MUSEENE MÅ ÅPNE: Karin Hindsbo, direktør for Nasjonalmuseet, etterlyser museenes plass i gjenåpningsplanen.
Foto
Berit Roald / NTB
Karin Hindsbo, direktør for Nasjonalmuseet

– Museene bør ha en sentral plass i gjenåpnings­planene

Publisert: 19. april 2021 kl 09.26
Oppdatert: 19. april 2021 kl 09.26

I et debattinnlegg i Aftenposten fredag etterlyser direktør for Nasjonalmuseet, Karin Hindsbo, tydelig informasjon om museene i regjeringens gjenåpningsplan.

I innlegget skriver hun at museene har en unik mulighet til å gjenåpne på en trygg måte. Dette fordi det alltid finnes vakthold, det er store lokaler, hvor det er enkelt å holde avstand, og de kan enkelt kontrollere hvor mange som er i lokalet til enhver tid.

Hun mener Norge bør se til for eksempel New York, hvor museene har vært åpne lenge – da med munnbindpåbud og forhåndsbestilling til gitte tidspunkter. Også andre land med hardere smittetrykk enn Norge har prioritert å holde museene åpne, skriver hun.

Hindsbo viser til forskning som viser at kunst fremmer god psykisk og fysisk helse og mener derfor museene for lengst burde ha hatt en klar og tydelig prioritet i planene for gjenåpning.

For helt siden starten av pandemien har det være uklart hvilken rolle nasjonale og lokale museer skal ha i retningslinjer, lettelser og gjenåpningsplaner, skriver Hindsbo. De har måttet lete etter gjette seg frem til hvor, og ifølge direktøren er de ofte plassert i kategorier de ikke kjenner seg igjen i.

På en pressekonferanse onsdag sa byrådsleder Raymond Johansen: «Vi kan jo egentlig ikke snakke om en gjenåpning av Norge uten at det inkluderer en gjenåpning av hovedstadsområdet». I innlegget spør Hindsbo om man kan gjenåpne hovedstadsområdet uten museene.