Museum

Et monument over Bohdan Khmelnytskyi, en sentral person i ukrainsk historie på 1600-tallet, foran St. Sofia-katedralen i Kyiv.

Ber om norsk kulturhjelp

Regjeringen må bidra til å sikre ukrainske kulturminner, mener Norges museumsforbund. De får støtte fra flere partier på Stortinget.

Publisert Sist oppdatert

I et innlegg publisert i KulturPlot fredag gikk generalsekretær i Norges museumsforbund, Liv Ramskjær, ut med en støtteerklæring til ukrainske museer.

Der ba hun den norske regjeringen om å ha fokus på betydningen av kulturarven og til sammen med det internasjonale samfunnet bidra til å redusere risikoen for ødeleggelse i sitt internasjonale arbeid med krisen i Ukraina. Forbundet ber regjeringen om å legge press på russiske styresmakter for å forhindre brudd på Haagkonvensjonen.

I konvensjonen understrekes det at vern av kulturarv i krig er et ansvar for verdenssamfunnet, og ikke bare de statene som er direkte involvert i en krig.

Støtte fra flere på Stortinget

Kathy Lie (SV), representant i familie- og kulturkomiteen på Stortinget, sier til Klassekampen at SV «selvsagt» stiller seg bak uttalelsen til museumsforbundet.

– Det er viktig å ha bevart kulturarv når man skal bygge opp Ukraina etter krigen. Det vil gi folk en følelse av å ha tilhørighet. De vil fortsatt eie sin historie og kultur, sier Lie.

Også Rødt og Miljøpartiet De Grønne mener regjeringen må være tydelige overfor Russland i dette spørsmålet.

Også Frps representant i komiteen Silje Hjemdal mener initiativet fra Museumsforbundet er viktig, og i en tekstmelding til Klassekampen skriver Tage Pettersen (H) i kulturkomiteen at Høyre gir full støtte til Museumsforbundets krav.

«Vi har sett i altfor mange kriger og konflikter at kulturhistorien utslettes. Så jeg håper regjeringen lytter til kravene», skriver han, og videre:

«Når det er sagt, er det i denne fasen mye som er viktig, og jeg skal ikke kreve at dette skal stå øverst på regjeringens prioriteringsliste. Men vi ser dessverre at krigshendelser ofte rammer kulturminner, og derfor er det selvfølgelig viktig at man i en sånn situasjon fokuserer på ivaretakelsen av dette».

Powered by Labrador CMS