Museum

Ibsens museum er stengt på ubestemt tid

Samtidig som Oslo har reist et formidabelt nybygg for kunstneren Edvard Munch, står Ibsens museum stengt på grunn av pengemangel. – En internasjonal skandale, mener kronikkforfattere.

Publisert Sist oppdatert

Ibsen Museum og Teater er nyrenovert. Likevel står museet tomt på ubestemt tid. Årsaken er pengemangel, ifølge en kronikk i Aftenposten.

Nina Refseth, direktør for Folkemuseet som forvalter Ibsen Museum og Teater, forklarer situasjonen med at museet fortsatt ikke har fått forventede støttemidler.

Kronikkforfatterne spør seg hvorfor ikke Folkemuseet kunne omdisponert noen av midlene sine, for eksempel stengt noen stuer på Bygdøy?

– Å svekke tilbudet andre plasser kan umulig være meningen, sier Refseth til KulturPlot.

Ond sirkel

Ibsen Museum og Teater stengte ned for oppgradering i 2018, etter en beslutning om at museet skulle videreutvikles til også å formidle dramatikk. Museet fikk støtteøkning til prosjektoppusning og til dekke av økte leiekostnader. Refseth påpeker at det ble sagt fra kulturkomiteen at det også skulle gis midler til drift. Det har enda ikke skjedd.

– Vi sitter og venter på statsbudsjettet. Vi må ha tilskudd, og det har alltid vært meningen at museet skal følges opp med driftsmidler. Vi har manglende muligheter til å skape nye inntekter så lenge vi ikke har midler til å få den grunnleggende driften på plass. Det er en ond sirkel, sier hun.

Foto Direktør for Folkemuseet, Nina Refseth, venter på driftsmidler sånn at Ibsen Museum og Teater kan åpne for publikum. Foto: Morten Holm/NTB

Er det aktuelt å omdisponere midler fra andre deler av Folkemuseet?

– Vi har allerede omdisponert midler. Å omdisponere for fullstendig drift er krevende blant annet fordi vi har helt nye tekniske løsninger. Det er ingen god løsning med svekkede tilbud i andre deler av Folkemuseet. Vi har også mindre penger enn i 2019, blant annet på grunn av pandemien.

Hva har de omdisponerte midlene gått til?

– Vi har kryssfinansiert fra andre deler av virksomheten for å gjøre alt klart til åpning i form av formidlingstilbud, renhold, strøm og sikring. Vi er veldig klare og håper på å få tilsagn sånn at vi får åpnet rett over jul. Ibsen er et verdensnavn. Når vi ser den løsningen man har for Ibsen sammenlignet med Munch, så kjenner jeg et behov for at man kulturpolitisk kommer høyere på banen, sier hun.

Powered by Labrador CMS